« Vissza
***

Amikor a gyermek diplomát szerez…


István (46 éves) Ügyfelünk két gyermeke végez jelenleg felsőfokú tanulmányokat. A Család Veszprémtől 30 km-re él egy lakásban, amire felújítási hitelt is fizetnek.


-  Kedves István, három gyermeked közül ketten most szerzik meg a hároméves alapképzés utáni alapdiplomájukat. Mit és hol tanulnak?
-  Anita lányom Budapesten az ELTE-n tanul óvodapedagógusnak, Krisztián fiam Veszprémbe jár az egyetemre, ahol nemzetközi tanulmányokat tanul.
-  Mekkora anyagi terhet jelent ez a családi kasszában?
-  Anita nem kapott Kollégiumot még méltányosságból sem, ezért albérletet kellett keresnünk és hosszú keresés után találtunk egy kiadó szobát havi 45 ezer Ft-ért (rezsivel együtt). Krisztián bejárós, ezért a lakhatása megoldott. Anitának a pesti helyi bérlet 4 ezer Ft, Krisztián helyközi bérlete 2.800 Ft. Ha lányom hazajön, egy oda-vissza út 2.100 Ft, amit egy hónapban legalább kétszer meg is tesz.
-  Mi a helyzet a tanulmányi költségekkel?
-  Anita államilag finanszírozott helyet kapott így tandíjat szerencsére nem kell fizetnünk, míg Krisztiánnak 150 ezer Ft-ba kerül egy félév, ráadásul ennek a szaknak a legkisebb a tandíja.
Havonta 20-30 ezer Forint elmegy a jegyzetekre és a kötelezően megvásárolandó könyvekre. Ezeket a költségeket tetézte az is, hogy a tanulmányok megkezdésekor elvárás volt, hogy legyen laptopjuk, mert egyre több anyagot elektronikusan kapnak meg, a beadandókat is e-mailben várják el az oktatók és többnyire az internetről szerzik be a megíráshoz szükséges anyagokat.
-  Ezen kívül van még az étkezés és a ruházkodási költség?
-  Igen. Anita mivel albérletben van, ezért szinte mindent külön-külön meg kell vennie a főzéshez, a mosáshoz, ez havi 30-35 ezer Forint minimum és ekkor még nem volt szórakozni. Krisztián mivel itthon lakik, ezek a költségek nem annyira észrevehetőek.
-  Akkor mekkora költség a két gyermek taníttatása?
-  Anita államilag finanszírozott oktatással és pesti albérleti szobában 100 ezer Ft-ba kerül havonta, míg Krisztián az egyetemre való bejárással és tandíjjal havi 60 ezer Ft-ba kerül plusz költőpénz mindkettőnek.

Összességében elmondhatjuk, hogy a felsőfokú tanulmányok minimum 100 ezer Ft-ba kerülnek havonta a mostani tarifákkal. Ehhez államilag finanszírozott helyet kell kapni és lehetőleg a választott egyetemnek is a lakóhelyen kell lennie. Amennyiben nem sikerül állami finanszírozást elnyerni és a lakóhelytől távol kerül a gyermek, akkor havi 120-150 ezer Ft-ra fog nőni a diploma megszerzése a legolcsóbb szakokon is.
Amikor a gyermek szakmát tanul…


Nézzük a másik esetet, amikor a gyermek nem felsőfokú tanulmányokat folytat, hanem inkább szakmát tanul. Ildi (34 éves) Ügyfelünk mondja el tapasztalatait a szakképzésről, aki előbb bolti eladóként végzett, ma viszont már saját fodrászszalont működtet.

-  Milyen költségek merültek fel a szakmai tanulmányok során és a gyakorlat megszerzésével?
-  Az első szakmám megszerzése nem került pénzbe. Miután úgy döntöttem, hogy szakmát váltok, az új szakma tanulmányait már saját pénzből kellett finanszíroznom. Ennek költsége – ha csak az egy éves tandíjat nézem – 300 ezer Ft volt. Hivatalosan a gyakorlati hely is ingyenes…. és ezt értse mindenki úgy ahogy kell. A gyakorlati helyen csak a saját eszközeimet engedték használni, így további 250 ezret kellett beinvesztálnom egyik napról a másikra.
-  Tehát ha jól értem, akkor már fél millió forintból szakmát lehet szerezni, sőt akár kettőt is?
-  Tulajdonképpen igen. Minden szakmának megvannak még a különböző képzési szintjei. Ha elvégzel pluszban egy tanfolyamot vagy képzést, azzal a saját tudásodat bővíted, de ez szükséges ahhoz, hogy versenyben tudj maradni. Ezek a további tanfolyamok is többnyire 300- 600 ezer forintba kerülnek.
-  Ha jól gondolom az éremnek két oldala van…
-  Nem a szakma megszerzése jelent anyagi erőfeszítést, hanem maga a szakmában való elindulásod. Három lehetőséged van. Az egyik: elmész minimálbérét dolgozni és 70 ezer Ft-ból tengeted az életed. Ebből a pénzből sosem fogsz családot alapítani és saját vállalkozást sem elkezdeni. Másik variáció, hogy saját vállalkozást indítasz, amihez minimum 5-10 millió forint kezdőtőke kell. Gondolnod kell a helyiség bérlésére, ahol a tevékenységet végzed, annak a rezsijére, a berendezésekre, az eszközökre, amelyek szükségesek a munkavégzéshez. Gondolnod kell a magad után fizetendő járulékokra és adóra is. Csak az, hogy dolgozhass kerül több százezer forintba havonta. A kérdés már csak annyi, hogy mennyi kezdőtőkéd van: amivel akár egy évig is tudod finanszírozni a vállalkozásod és magad folyamatos bevétel nélkül vagy ennél kevesebb? A vendégek „megszerzése” is a Te feladatod, azt pedig szerintem mindenki tudja, hogy nem olcsó a reklám, a hirdetés.
-  Mi a harmadik variáció?
-  Kimész külföldre dolgozni. Ez azonban a néphiedelemmel ellentétben igenis igényel nyelvtudást és itt nyelvtudás alatt nem csak a „yes”-t és „no”-t értem. A legtöbb szakmának a szaknyelvét is érdemes megtanulni, ha a szakmádban akarsz dolgozni és nem mosogatni mész ki. E nélkül a szakmaiságod keveset ér. A nyelvtudás megszerzése is több százezer forint, de szerintem ez sem újdonság.

Röviden: az első szakma megszerzése ingyenes, azonban az iskolában sem a nyelvoktatás sem a számítástechnikai ismeretek nem kapnak kellő nyomatékot (tisztelet a kevés kivételnek). Ezek nélkül a külföldi munka elképzelhetetlen és egyre inkább az itthoni munka is, gondoljunk olyan szakmákra, ahol a tervező programok nélkül a szakember már nem versenyképes, vagy ahol a szalonban nem tudnak egy külföldivel szót érteni. A legnagyobb költséget azonban a szakmában való elindulás jelenti, ami már az induláskor is több millió kezdőtőként igényel.

Önnek és a Családnak több lehetősége van…

Az előzőekben több esetet mutattunk be a diploma és a szakma megszerzésének költségeire. Olyan Ügyfeleket kerestünk, ahol a pénz szűken szabott és a lehetőségek is korlátozottak. Tehát amikor arról beszélünk, hogy a diploma (papír!!!) megszerzése jelen pillanatban 6 M Ft-nál kezdődik, a szakma megszerzése és a benne való elindulás 5 M Ft-nál, akkor tudjuk azt, hogy ezek jelenleg is a minimum értékek és ezek várhatóan nem csak az infláció mértékével növekednek majd.

Mit lehet tenni?

Felsőoktatáshoz lehet felvenni diákhitelt, amivel a diploma megszerzését lehet finanszírozni. Szakma esetében lehet felvenni szabadfelhasználású hitelt a vállalkozás elindításához. Mindkét esetben számolni kell azzal, hogy 15-20 év alatt a felvett összeg többszörösét kell visszafizetni.
Lehet bízni, reménykedni abban, hogy amikor eljön az a „Hol van az még?” pillanat, akkor hirtelen szerencse ér minket és 5-10 M Ft érkezik váratlanul a bankszámlánkra. Vagy számolhatunk azzal is, hogy „Amíg tudok dolgozni, addig baj nem lehet!” és abban is, hogy „Majd akkor meg oldjuk a problémát és amúgy sem tudjuk még mi lesz a gyerekből?”.

Gondolkodjunk el most azon, ha most kellene kifizetni havonta 100-120 ezer Ft-ot, akkor ki tudnánk fizetni? Vagy ha most kellene a szakmát tanult gyermekének adni 5-6 M Ft-ot hogy elindítsa vállalkozását, akkor lenne-e ennyi megtakarítása? És mi lesz akkor, ha Ön már nem tud ott lenni gyermeke diplomaosztóján vagy amikor megszerzi a szakvizsgáját? Ki fog segíteni neki?

Kampányunk mottójával válaszolunk:
„Gondoskodjon szeretteiről, ahogy Ön szeretne.
De ha a sors meggátolja ebben,
mi gondoskodunk róla úgy,
ahogy Ön szerette volna.”

Forduljon hozzánk bizalommal, vegye igénybe tanácsadásunkat, ahol a piacon fellelhető legjobb konstrukciókat tudjuk Önnek ajánlani gyermekének tanulmányaihoz és önálló életkezdésének biztosításához.

« Vissza