« Vissza
Miért érdemes odafigyelni hogy kifizettük-e a KGFB-t?

Változás a KGFB-re vonatkozó jogszabályban!


Ha egy kötelező felelősségbiztosítási szerződés díjnemfizetés miatt megszűnik, akkor a jogszabályban kötelezően előírt újrakötéskor nemcsak a fedezetlenségi díjat és a türelmi időre járó díjat, hanem a biztosítási időszakra hátralévő teljes díjat is meg kell fizetnie a szerződőnek egy összegben, 8 napon belül! Kérjük, amennyiben új kötelező felelősségbiztosítást köt vegye figyelembe az említett változásokat! 


Azt már mindenki tudja, hogy 2010. január 1-től úgy változott a KGFB-kre vonatkozó törvény, az ezen időpont után kötött új kötelező biztosítás esetén a biztosítás évfordulója nem január 1. hanem a kötés időpontja! (lakásbiztosításhoz hasonlóan)

A biztosító váltás nem változott: a KGFB szerződést évfordulóra lehet felmondani, előtte 30 nappal írásban. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy amennyiben a biztosítási évforduló június 15-re módosult (ami lehet autó csere vagy díjnemfizetés miatt megszűnt szerződés miatt is), akkor azt a szerződést legkésőbb május 15-ig fel kell mondani, ha biztosítót akarunk váltani.

Idén január 1-el azonban újabb változás történt!

Amennyiben díjnemfizetés miatt szűnik meg a biztosítás, akkor a biztosítás újrakötésekor:


 
egy összegben 8 napon belül be kell fizetni a biztosítóhoz.

Az új biztosítást csak éves díjban lehet befizetni!

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha az Ön biztosítása március 1-ig van kifizetve, akkor a biztosítója 60 napig áll kockázatban, de csak a 90. napon, vagyis június 1-én törli a biztosítást díjnemfizetés végett. ( Van biztosító, aki a 61. napon töröl)

Ön az erről szóló értesítést postán megkapja június 15-ig és tegyük fel másnap újraköti a biztosítását, ekkor Ön a március 1 és május 1 közötti időszakra - a még meg nem fizetett - biztosítási díjat, május 1 és június 15 közötti időszakra pedig fedezetlenségi díjat kell megfizetni az új biztosítási szerződés megkötésével egyidejűleg. A fedezetlenség díj 71-100 kw-os gépjárművek esetén 440 Ft/nap, ami az előbbi példánál (május 31 nap plusz június 15 nap, összesen 46 nap x 440 Ft) 20.240 Ft-ot jelent.

Természetesen, ez a díj minden további nappal 440 Ft-al növekszik.


Hogy milyen sok kellemetlenséggel járhat egy ilyen kis figyelmetlenség, arról az alábbi cikkünkben olvashat:
Mert nem mindegy, hogy egy panasz esetén ki jár el...
 
 
« Vissza