« Vissza

 

Ha ma betérünk a bankba egy millió forinttal, akkor nemcsak a jól ismert banki betéttel kínálnak meg minket, hanem különböző termékekkel is. Ha banki betétről beszélünk, az azt jelenti, hogy Ön a pénzét, az Ön által választott időszakra (havi, negyedéves, féléves, éves) leköti, majd az időszak végén, a kamatadóval csökkentett kamattal lesz több a betétje; minden más nem banki betét.

Ez a következőt jelenti:
Lehet az egy Tartós Befektetési Számlával (TBSZ), egy Nyugdíj-előtakarékossági Számlával (NYESZ), akár életbiztosítással kombinált befektetés, nyílt végű befektetési alap, vagy ezek kombinációja.

A kombinált termékeknél a legfontosabb tudnivaló, hogy „felbontásuk” nemcsak az ígért kamat ill. hozam elvesztését jelent-hetik, hanem némelyiknél még az is előfordulhat, hogy a tőkét sem kapjuk vissza maradéktalanul.

Ki kell emelni azt, hogy mindegyik termék jó lehet Önnek, ha az megfelel

     1.)  az Ön igényeinek, és
     2.)  kockázattűrő képességeinek illetve 
     3.)  segíti Önt a céljainak elérésében.


A legfontosabb az, hogy Ön teljesen tisztában legyen a megtakarításának előnyeivel, kockázatával, vagyis tudnia kell, miért az a legjobb termék Önnek és mi fog történni akkor, ha megváltozott élethelyzete miatt – a tervezettnél korábban - hozzá kell nyúlnia a pénzéhez.

 

Nézzünk két példát!


A bankbetét – és ami mögötte van!

Ha Ön ma elhelyez 1 millió Ft-ot bankbetétben 5,5%-os akciós kamatra negyedéves lekötéssel, akkor a negyedév végén:

11.550 Ft-al lesz több a számlaértéke, ami valójában 4,62 %-os nettó kamatnak felel meg. 
Amennyiben Ön a negyedév végén nem tájékozódik a bank aktuális kamatairól, akkor a számlaértéket az AKTUÁLIS betéti kamattal köti le a következő negyedévre, ami azt jelenti, hogy ha tovább csökkennek a kamatok, akkor az Ön betéti kamatai is csökkennek, ahogy ez az elmúlt öt évben – kisebb megszakításokkal - folyamatosan megfigyelhető.
Így fordulhat elő az, hogy akik 2008 őszén 12%-os kamatra kötötték le a pénzüket, sokan még mindig abban a tévhitben élnek, hogy ők még mindig 12%-os kamatot kapnak, pedig nem.

Befektetési alapok, egyszeri díjas befektetéssel kombinált életbiztosítások stb.

Mindegyiknél annyit tudunk, hogy Ön 1 M Ft-ot helyezett el, mint az előbbi példánál. Azt, hogy mennyit fog hozni az Ön pénze, előre nem lehet tudni – függetlenül attól, hogy ki mit ígért Önnek.

Így fordulhat elő, hogy az ilyen típusú termékekben 5-6 évvel ezelőtt elhelyezett 1 M forint aktuális számlaértéke akár kevesebb is lehet, mint a tőke.
Abban az esetben, ha a számlaértékünk több mint az elhelyezett tőke, akkor érdemes kiszámolni, hogy mennyit hozott a megtakarításunk.
Amennyiben a számlaértéke 6 év után (2007-től) 1.200.000 Ft, akkor az azt jelenti, hogy 6 év alatt 200.000 Ft-ot hozott az 1 M Ft-unk, ami kb. 3%-os éves kamatos kamatnak felel meg.Ha ehhez hozzá számoljuk az elmúlt hat év inflációját akkor azt láthatjuk, hogy számszakilag ugyan több pénzünk van, de még így is 12%-os veszteséget könyvelhetünk el reálértéken (vagyis ennyivel ér kevesebbet a pénzünk).

Tapasztalataink

Sokak megtakarítása évek óta „fekszik” egy adott helyen. Sokan nem is tudják, hogy milyen termékben. Sajnos ez nem feltétlenül az Ügyfél hibája, ugyanis Ő csak annyit hibázott, hogy
1.)    hitt annak, amit a „tanácsadó” megnyerően mondott
2.)    az ismeret hiánya miatt döntött a „szakember” javaslata szerint.

  Kattinson IDE vagy a képre a nagyobb nézetért!
Fel kell tenni a kérdést: mikor hibázunk nagyobbat, ha nem teszünk semmit és hagyjuk a megtakarításunkat ott és úgy ahogy van, vagy megnézzük és átgondoljuk, hogy a megváltozott környezetben van-e jobb lehetőség?
Sokan választottak tőkegarantált megtakarítási terméket, amely egy olyan befektetés, hogy a legrosszabb esetben is visszakapjuk a befektetett pénzünket az időszak végén. A kérdés, hogy ezzel megelégedhetünk-e? Ugyanis egy 5 éves tartamú megtakarítás esetén, ha ugyanazt az 1 M Ft-ot kapjuk vissza, amit befizettünk, akkor 27,3%-al kevesebb pénzünk van, mert az elmúlt öt évben ekkora infláció volt Magyarországon.

Jelenleg a legjobb forintbetét is 5 % alatt van, míg az eurós kamatok maximuma 2,5 % körül van… és ezen kívül mindig figyelni kell a csillagokra és az apró betűkre.

 

Vannak azonban olyan termékek és konstrukciók, amelyek szintén biztonságosak, kiszámíthatóak, válságtűrőek és jóval az infláció feletti eredményt hoznak.
Szívesen segítünk Ügyfeleinknek meglévő megtakarításaik elemzésében, közös áttekintésében és számukra a legjobb alternatív megoldások megkeresésében.

« Vissza