« Vissza
A bankbetétek sorsa...

...avagy mi vár a pénzünkre, ha lekötjük?
 
Önnek is van lekötve pénze valamelyik banknál? Ön is meglepődött, hogy milyen keveset kamatozott legutóbb? Rádöbbent már arra, hogy ezentúl még kevesebbet fog kapni az alapkamat csökkenése és a kamatjövedelmeket terhelő EHO miatt?
 


A mai napig nagyon sokan tartják megtakarított pénzüket banki lekötött betétben, holott egy jó kamatozású betét is alig hoz valamit - ha nem éppen veszteséges - a kamatadó, az újonnan bevezetett EHO és a tranzakciós illetékek miatt. Ehhez azért hozzátartozik az is, hogy természetesen a tranzakciós illeték csak akkor terhel minket, ha hozzá is szeretnénk jutni a pénzünkhöz akár készpénzfelvétel, akár bankkártyás vásárlás során.

Az következő számításban 1.000.000 Ft-ot helyezünk el a jelenleg (08.12) elérhető legmagasabb 4,3 %-os kamatra, 2 hónapra (61 napra):
 
A téma fontosságát jelzi, hogy országos híroldalak is foglalkoznak a betétesek helyzetével, további lehetőségeivel. Ebből most két cikket ajánlunk Önnek a témában:

Már a bankbetét is viszi a pénzt (forrás: index.hu)

Kóklerek csapnak le a csalódott betétesekre (forrás: origo.hu)


Elsősorban az utóbbi cikk emeli ki, hogy a jelenlegi helyzetben is vannak jobb alternatívák a bankbetétnél, ráadásul ezek egy része nemcsak a tőkére, hanem a hozamokra is vállal garanciát.

Mivel ezek nagyon nagy hívó szavak egy pénzének megfelelő megtakarítást kezelő ügyfélnek, minden esetben csak akkor higgyjünk a garanciák ígéretének, ha azt az általunk is aláírt dokumentum is tartalmazza! Ezen felül nem árt óvakodni a bonyolultnak tűnő befektetési ajánlatoktól, hiszen egy bankbetét alternatíváját keressük, ahol eddig is megszoktuk azt, hogy: "beteszem a pénzem - lekötöm egy x futamidőre, y kamattal - futamidő végén megkapom az x+y-t!". Ennél bonyolultabb lehetőségeket csak akkor válasszunk, ha van időnk, kedvünk, energiánk és - persze - idegrendszerünk foglalkozni a befektetett pénzünkkel!  

 
 
« Vissza