« Vissza
Mitől lesz emlékezetes a végső búcsú?Magyarországon évente 118.000 temetés van, ami azt jelenti, hogy minden órában 13 embertől vesznek búcsút és évente 23.6 Mrd forintot fizetünk ki a temetés közvetlen költségeire.


Sok rémhír terjeng a temetéskor tapasztalható eseményekről:

Ugyanaz a temetési szolgáltatás az előbbi példák miatt akár 100-200 ezer forinttal többe kerülhet a megye másik felében, vagy a szomszéd településen is. A temetés összköltsége saját költségen min. 200 ezer forint, de akkor mindenből a legolcsóbbat kell választani és nagy odafigyelést, tájékozottságot igényel az ügyintéző hozzátartozók részéről.


LE KELL SZÖGEZNI: vannak tisztességes emberek is, akik lelkiismeretesen végzik a munkájukat ezen a területen!

A gyakorlat azt mutatja, hogy a hozzátartozók minél gyorsabban túl akarnak lenni az ügyintézésen, a temetésen. Az emberek nem nézik meg mit kapnak a pénzükért és sokakat a tapasztalatlanságuk vagy az oda nem figyelésük miatt tudnak átvágni szemtelenül.A temetés költségei

Sokan különféle módokon értelmezik a temetés költségeit és ez félreértésekhez vezet. Amit a temetési vállalkozónak kell fizetni az akár 100.000 Ft-ból is kikerülhet. Ehhez jönnek még a virágok, koszorúk, amik szintén egy 10-20 ezer Ft-ból is megúszhatók. De nem ez növeli meg a tényleges költségeket.

Ha kórházban halt meg az illető, akkor a kórházban 5-50 ezer Ft költséggel számolhatunk. (exit tárolás, öltöztetés, hűtés...)

A temetési szertartás felekezettől és a helyi szokásoktól függő tétel. Ha fizetve volt rendesen az egyházi hozzájárulás vagy adó akkor már 15-20 ezer forintból is megúszhatjuk, de akár 50 ezer forintot is ott kell hagynunk.

Ha a temetés után meg kívánjuk vendégelni a hozzátartozókat, akkor a szendvicses megoldástól egészen a háromfogásos étkezésig bármi belefér, amit elbír a pénztárcánk. A halotti tor plusz 50-400 ezer közötti kiadást is jelenthet.

A felsoroltakat mind beleszámíthatjuk temetési költségbe, de ez nem jelenti azt, hogy a végtisztesség "mérőszáma" csak 400-500 ezer Ft feletti lehet.


A szociális temetés

Az új törvény alkotói szerint sokkal "olcsóbban" is kihozható a temetés, ha a hozzátartozók maguk is részt vesznek az elhunyt temetésében. Mit jelent ez? Az előbb tisztáztuk, hogy a temetés szűken, de kihozható 200 ezer Ft alatt is. A szociális temetés esetén a kellékeket (koporsó, sírjelző, urna, egyéb kellékek) az állam állná, míg az összes többi munkát (pl.: holttest mosdatása, öltöztetése, sírásás, koporsó leengedése, hantolás) magának a családnak kell megoldania.
Gondoljuk el, hogy milyen traumát jelentene ez a megoldás családunknak!


Azért foglalkozunk ezzel a témával, hogy ügyfeleink reális képet kapjanak a temetéssel kapcsolatos költségekről és a vele járó körülményekről. Továbbá azért, hogy ezek ismeretében felelős döntést tudjanak hozni, amikor gondoskodnak saját maguk temetéséről. Hogy ne fedje homály a valóságot:
 
  1. Egyre több családban, még a jómódúnak látszóaknál is gondot okozna 200-300 ezer forint azonnali kifizetése. Egy év múlva általában ugyanekkora összeget ismételten ki kell fizetni síremlékre.
  2. Sokan mondják, hogy félretették a pénzt, amiből el tudják őt temetni. Ha a gyerekek anyagi gondokkal küzdenek melyik szülő az, aki nem adná oda az utolsó fillért is csakhogy segítsen a gyerekeinek-unokáinak?
  3. Egyre többen választják a hamvasztásos temetést és a hamvak otthoni tárolását, de ez a megoldás is 80-100 ezer forintba kerül.
  4. Vannak, akik hitelt vesznek fel azért, hogy a temetést ki tudják fizetni.
 
Mi abban kívánunk segítséget nyújtani, hogy az anyagi problémák, a kiszámíthatatlan élethelyzetek ne befolyásolhassák a tisztességes végső búcsút!

A házaspárok (élettársak) kölcsönösen gondoskodhatnak egymásról. Ha eljön a pillanat amikor elveszítik hozzátartozójukat, szerettüket, a szolgáltató kifizeti a temetési költségeket vagy akár megszervezi és lebonyolítja magát a temetést is!
 
Mindez már havi pár ezer Ft-tól elérhető, egészségi állapottól függetlenül, és akár nyolcvan éves korban is igényelhető.
 
 
 
 
« Vissza