ï»ż
Valamennyi magyarorszĂĄgi telephelyĂ» gĂ©pjĂĄrmĂ», forgalmi engedĂ©lyĂ©be bejegyzett ĂŒzemben tartĂłnak, ennek hiĂĄnyĂĄban, vagy egyezĂ”sĂ©g esetĂ©n a tulajdonosnak Ă©lĂ” GĂ©pjĂĄrmĂ» kötelezĂ” felelĂ”ssĂ©gbiztosĂ­tĂĄssal (a tovĂĄbbiakban: Gfb) kell rendelkeznie.

Ebben az esetben egy biztosĂ­tĂĄsi kötelezettsĂ©grĂ”l van szĂł, mivel a termĂ©khez kapcsolĂłdĂł 2009. Ă©vi LXII. törvĂ©ny csak azokra a termĂ©szetes Ă©s nem termĂ©szetes szemĂ©lyekre vonatkozik, akik ĂŒzembentartĂłkĂ©nt kapcsolĂłdnak a törvĂ©nyben megfogalmazott jĂĄrmĂ»vekhez (szemĂ©lygĂ©pjĂĄrmĂ», motorkerĂ©kpĂĄr, segĂ©dmotoros-kerĂ©kpĂĄr, nĂ©gykerekĂ» segĂ©dmotoros-kerĂ©kpĂĄr, autĂłbusz, trolibusz, tehergĂ©pkocsi, vontatĂł, pĂłtkocsi, mezĂ”gazdasĂĄgi vontatĂł, lassĂș jĂĄrmĂ», munkagĂ©p).


A biztosĂ­tĂĄs, attĂłl fĂŒggĂ”en, hogy milyen forgalmi engedĂ©llyel rendelkezik a gĂ©pjĂĄrmĂ» köthetĂ” hatĂĄrozott Ă©s hatĂĄrozatlan idĂ”tartamra.

Állandó forgalmi engedélyre kötelezett gépjårmûvek esetében a biztosítåsi szerzÔdés tartama minden esetben hatårozatlan.

Az ettĂ”l kĂŒlönbözĂ”, Ășgynevezett Egyedi rendszĂĄmtĂĄblĂĄk esetĂ©ben azonban eltĂ©rĂ”en alakulnak a biztosĂ­tĂĄsi tartamok. Itt mĂĄr nem ritka a hatĂĄrozott tartamĂ» Gfb szerzĂ”dĂ©s sem.

A menĂŒpontban rĂ©szletes tĂĄjĂ©koztatĂĄst adunk a kockĂĄzatviselĂ©srĂ”l, a biztosĂ­tĂĄsi dĂ­jakrĂłl, arrĂłl, hogy mit nevezĂŒnk biztosĂ­tĂĄsi esemĂ©nynek, illetve az aktualitĂĄsok mellett a BĂłnusz-Malusz rendszerrĂ”l.