A lakásbiztosítások a családok egyik legfontosabb vagyontárgyának, az otthonoknak a védelmét szolgáló termékek, melyek speciálisan az otthonokban elõforduló kockázatokra lettek kialakítva. A biztosítási védelem egyaránt vonatkozik az egyszerû károkra és a nagy volumenû veszteségekre.

A létrehozásuk tényleges célját a biztosítások alapgondolatából kell megközelíteni. Ha a család által hosszú évek alatt összeállított értékek károsodnak, vagy megsemmisülnek, akkor azokat egy -a vagyonhoz képest jóval kisebb- összeg "félretétele mellett" lehessen pótolni. Ne vesszen el egy élet munkája!

Az e célra létrehozott biztosítások Társaságonként és olyakor Társaságokon belül is különbözõek lehetnek, akár csak az is eltérõ, hogy mi a biztosítás kötésének tényleges oka.

A biztosítások lehetnek:
 

Nagyon fontos továbbá, az úgynevezett biztosítható vagyontárgyak, biztosítási kockázatok köre és összeállítása, az hogy mit tekint adott Biztosító alap- és kiegészítõ kockázatnak.

Ami minden esetben azonos, hogy az otthonok védelmét egy olyan konstrukció tudja csak ellátni, mely speciálisan az ott, vagy csak ott elõforduló veszélyekre ad megoldást a tulajdonosoknak, az érdekelteknek.

A menüpontban részletesen lehet olvasni a biztosítás jellemzõirõl, a biztosítható vagyontárgyakról, záradékokról és arról, hogy mitõl lesz egyszerûsített az egyszerûsített lakásbiztosítás.