ÔĽŅ
A t√°rsash√°zak, illetve a lak√°sok biztos√≠t√°sai b√°r sok mindenben hasonl√≠tanak egym√°shoz, m√©gis azt mondhatjuk, hogy a t√°rsash√°zbiztos√≠t√°sok megannyi speci√°lis jellemz√Ķvel rendelkeznek. A men√ľpontban meghat√°roz√≥an azok a k√ľl√∂nbs√©gek ker√ľlnek megeml√≠t√©sre, melyek csak a t√°rsash√°zbiztos√≠t√°sokra jellemz√Ķek.

Mindenekel√Ķtt meg kell eml√≠teni azt, hogy egy t√°rsash√°z eset√©ben a mag√°n- √©s a k√∂z√∂ss√©g vagyona tal√°lkozik egym√°ssal. Fontos! A lak√≥k a t√°rsash√°zban csak az √©letteret v√°s√°rolj√°k meg.

Egy társasház, vagy lakásszövetkezet esetében a vagyontárgyak már az ingatlanok esetében is két csoportra oszthatóak.

K√∂z√∂s tulajdon minden olyan vagyont√°rgy t√°rsash√°zak eset√©ben mely az alap√≠t√≥ okiratban k√ľl√∂n tulajdonk√©nt nem lett megjel√∂lve, illetve lak√°ssz√∂vetkezetek eset√©ben az alapszab√°ly szerint a sz√∂vetkezet, vagy a tagok k√∂z√∂s tulajdon√°ban l√©v√Ķ √©p√ľlet szerkezeti √©s g√©p√©szeti elemei.

K√ľl√∂n tulajdonnak min√Ķs√ľlnek azok a vagyont√°rgyak, melyek t√°rsash√°zak eset√©ben az alap√≠t√≥ okiratban a tulajdonost√°rsak k√ľl√∂n tulajdon√°ban vannak, vagy lak√°ssz√∂vetkezetek eset√©ben az alapszab√°ly szerint a sz√∂vetkezet, vagy a lak√°ssz√∂vetkezeti tagok tulajdon√°ban van.

Meghat√°roz√≥an egy t√°rsash√°z eset√©ben elmondhat√≥, hogy a k√∂z√∂s tulajdon ar√°nya a teljes eg√©szen bel√ľl 60 - 65 %, vagyis egy t√°rsash√°zn√°l a vagyon meghat√°roz√≥ r√©sze k√∂z√∂s tulajdon.


Az ing√≥s√°gok megoszt√°sa a t√°rsash√°zak, lak√°ssz√∂vetkezetek eset√©ben m√°r ergyszer√Ľbb.

Itt ugyanis a t√°rsash√°z, vagy  a lak√°ssz√∂vetkezet k√∂z√∂s ing√≥s√°gai azok, amikr√Ķl besz√©lni kell, hiszen a tagok k√ľl√∂nvagyona egy√©ni lak√°sbiztos√≠t√°sok keret√©ben biztos√≠that√≥.