ÔĽŅ
A Biztos√≠t√≥ kock√°zatvisel√©se a szerz√Ķd√Ķ felek √°ltal meghat√°rozott id√Ķpontban j√∂n l√©tre. Fontos azonban, hogy a szerz√Ķd√©ses jogviszony legk√©s√Ķbb az √ľzembentart√≥ j√°rm√Ľnyilv√°ntart√°sba t√∂rt√©n√Ķ bejegyz√©s√©nek id√Ķpontj√°ban megkezd√Ķdj√∂n (ad√°s-v√©tel id√Ķpontj√°ban). A szerz√Ķd√©sben a szerz√Ķd√Ķ minden esetben a g√©pj√°rm√Ľ  √ľzembentart√≥jak√©nt megnevezett szem√©ly kell, hogy legyen.

Fontos szab√°ly, hogy a biztos√≠t√°s kock√°zatvisel√©s√©nek a tulajdonosi, illetve √ľzembentart√≥i min√Ķs√©g alatt folyamatosan fenn kell √°llni.

Amennyiben a biztos√≠t√°si tartam alatt a szerz√Ķd√©s megsz√Ľnik (d√≠j nemfizet√©ssel), akkor a d√≠jjal nem rendezett napora a szerz√Ķd√Ķnek Fedezetlens√©gi d√≠jat (kor√°bbi n√©ven MABISZ d√≠jat) kell fizetni. A fedezetlens√©gi d√≠j a j√°rm√Ľ t√≠pus√°t√≥l √©s annak teljes√≠tm√©nyt√Ķl f√ľgg√Ķen ker√ľl meghat√°roz√°sra. A c√©lja, hogy a jogviszony teljes fenn√°ll√°sa alatt a d√≠jrendezetts√©g folyamatos legyen.

Szint√©n f√Ķ szab√°ly, hogy ha a biztos√≠t√°si √©v k√∂zben sz√Ľnik meg a szerz√Ķd√©s d√≠j nemfizet√©s miatt, akkor a a fedezetlens√©gi d√≠j √©s a baleseti ad√≥ mellett a biztos√≠t√°si √©v v√©g√©ig j√°r√≥ d√≠jat is be kell fizetni annak a Biztos√≠t√≥nak, ahol a kock√°zat megsz√Ľnt.


A biztos√≠t√°s sz√ľneteltet√©se

Az √©rv√©nyes jogszab√°ly alapj√°n lehet√Ķs√©g van a biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©s (kock√°zatvisel√©s), illetve ezzel egy√ľtt a d√≠jfizet√©si k√∂telezetts√©g sz√ľneteltet√©s√©re, ha a g√©pj√°rm√Ľvet minimum 2, de legfeljebb 6 h√≥napig a forgalomb√≥l kivonj√°k.
Ez a sz√ľneteltet√©s azonban nem minden j√°rm√Ľre vonatkozik, ugyanis nem lehet a sz√ľneteltet√©st alkalmazni motorker√©kp√°rra, seg√©gmotoros-ker√©kp√°rra, valamint egy√©b (am√ļgy biztos√≠t√°si k√∂telezetts√©ggel rendelkez√Ķ) forgalmi enged√©lyre nem k√∂telezett j√°rm√Ľ eset√©ben.

A sz√ľneteltet√©st a Biztos√≠t√≥ csak abban az esetben fogadja el, ha azt √≠r√°sban teszik meg fel√©, valamint ez mellett a forgalmi enged√©lybe a hat√≥s√°g a forgalomb√≥l val√≥ kivon√°st bejegyezte, vagy egy forgalomb√≥l t√∂rt√©n√Ķ kivon√°sr√≥l sz√≥l√≥ tan√ļs√≠tv√°nyt bocs√°jtott ki.

Ha a j√°rm√Ľ 6 h√≥napn√°l hosszabb ideig nem √ľzemel, akkor nem besz√©lhet√ľnk ideiglenes forgalomb√≥l t√∂rt√©n√Ķ kivon√°sr√≥l, hanem ebben az esetben v√©gleges kivon√°sr√≥l van sz√≥, mellyel a biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©s v√©glegesen t√∂rl√©sre (√©s nem sz√ľneteltet√©sre) ker√ľl.

Ez azonban nem z√°rja ki azt alehet√Ķs√©get, hogy a 6 h√≥nap sz√ľneteltet√©s ut√°n √ļjabb 6 h√≥napra ne lehessen ideiglenesen kivonni a j√°rm√Ľvet a forgalomb√≥l, ami nem jelent aut√≥matikusan v√©gleges kivon√°st.


Zöldkártya

A Magyarorsz√°gon megk√∂t√∂tt Gfb kock√°zatvisel√©se a Nemzetk√∂zi z√∂ldk√°rtya egyezm√©nyben szerepl√Ķ orsz√°gok ter√ľlet√©re terjed ki. Ezek az orsz√°gok a magyar Nemzeti Iroda bels√Ķ szab√°lyzat√°nak megfelel√Ķ k√©toldal√ļ meg√°llapod√°st k√∂t√∂ttek haz√°nkkal.