ÔĽŅ
A Biztos√≠t√≥k 2013. janu√°r 01-t√Ķl kezd√Ķd√Ķen d√≠jakat m√°r nem csak √©vente egy alkalommal, hanem √©vk√∂zben is megjelen√≠thetnek. F√Ķ szab√°lyk√©nt azt kell tudni, hogy adott Biztos√≠t√≥nak az √ļj d√≠jakat minden megjelen√©skor a kock√°zatvisel√©s kezdete el√Ķtt 60 nappal kell megh√≠rdetni. Az √ļj d√≠jak azokra a szerz√Ķd√Ķkre, leend√Ķ szerz√Ķd√Ķkre fognak vonatkozni, akik biztos√≠t√°si √©vfordul√≥ja az √©letbel√©p√©s napja, vagy egy azt k√∂vet√Ķ id√Ķpont.

A Biztos√≠t√≥k az √ļj d√≠jakat saj√°t honlapjukon, illetve a Fel√ľgyelet (MNB) honlapj√°n is meg kell, hogy jelen√≠ts√©k.

A biztos√≠t√°si d√≠jat a T√°rsas√°gok egy√©ni kalkul√°ci√≥ alapj√°n √°llap√≠tj√°k meg, m√©gis elmondhat√≥, hogy t√∂bb olyan elem is van, melyet √°ltat√°noss√°gban figyelembe vesznek a d√≠j meghat√°roz√°sakor (p√©ld√°ul a teljess√©g ig√©nye n√©lk√ľl: a szerz√Ķd√Ķ √©letkora, a jogos√≠tv√°ny megszerz√©s√©nek √©ve, a ter√ľleti besorol√°s, a g√©pkocsi fajt√°ja, t√≠pusa, teljes√≠tm√©nye, a haszn√°lat jellege, elm√ļlt id√Ķszak k√°rokoz√°sai).


A díj meghatározása

Azt, hogy mi alapj√°n hat√°rozzuk meg egy Gfb eset√©ben a d√≠jat az is meghat√°rozza, hogy milyen tartammal k√∂tj√ľk meg azt.

A hat√°rozott tartammal megk√∂t√∂tt biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©sek eset√©ben a tartam kezd√Ķnapj√°t, a hat√°rozatlan tartam√ļak eset√©ben pedig a vonatkoz√≥ biztos√≠t√°si id√Ķszakot kell figyelembe venni. Ezt k√∂vet√Ķen a biztos√≠t√°si d√≠jat a kock√°zatvisel√©s megsz√Ľn√©s√©ig kell fizetni.

Szint√©n d√≠jmeghat√°roz√≥, hogy az alap biztos√≠t√°si fedezet m√∂g√© milyen egy√©b szolg√°ltat√°sokat v√°s√°rol a szerz√Ķd√Ķ.

Abban az esetben, ha a biztos√≠t√°si d√≠jat egy olyan kock√°zat eset√©ben hat√°rozzuk meg, mely kor√°bban d√≠j nemfizet√©s miatt sz√Ľnt meg, akkor a biztos√≠t√°si d√≠jhoz a Fedezetlens√©gi d√≠j is hozz√°sz√°m√≠t√°sra ker√ľl. A fedezetlens√©gi d√≠jat az a Biztos√≠t√≥ hat√°rozza meg √©s szedi be, akivel a szerz√Ķd√Ķ a megsz√Ľnt Gfb ut√°n szerz√Ķd√©st k√∂t. A Fedezetlens√©gi d√≠j a K√°rtalan√≠t√°si Sz√°mla kezel√Ķj√©hez fog ker√ľlni.

Tudni kell tov√°bb√° azt  is, hogy a 2012. janu√°r 01-vel bevezett baleseti ad√≥ nem csak a biztos√≠t√°si d√≠jat, hanem a fedezetlens√©gi d√≠jat is terheli.

Akkor, ha a beszedett Fedezetlens√©gi d√≠jon √©s az √ļj biztos√≠t√°s d√≠j√°n k√≠v√ľl m√©g a kor√°bbi szerz√Ķd√©sb√Ķl is elmarad√°sa van a szerz√Ķd√Ķnek, akkor az √ē befizet√©seib√Ķl el√Ķsz√∂r a Fedezetlens√©gi d√≠j, majd a d√≠jelmarad√°s (plusz azok ad√≥tartalma) ker√ľl rendez√©sre √©s ezt k√∂vet√Ķen a megmarad√≥ √∂sszeg ker√ľl levon√°sra az √ļj biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©sre esed√©kes d√≠jk√©nt, annak ad√≥tartalm√°val egy√ľtt.


Díjak módosulása és a biztosítási évforduló

A hat√°rozott szerz√Ķd√©sek biztos√≠t√°si d√≠ja a tartam alatt nem v√°ltoztathat√≥. A hat√°rozatlan szerz√Ķd√©sekre ez a szab√°ly szint√©n igaz. M√©g akkor is, ha √©v k√∂zben a szerz√Ķd√©st √©rint√Ķ k√∂r√ľlm√©nyek (gondolva itt jellemz√Ķen a k√°rokoz√°s(ok)ra) megv√°ltoznak. A Biztos√≠t√≥ a k√°rokoz√°sok negat√≠v hat√°s√°t(ait) csak a k√∂vetkez√Ķ id√Ķszakban √©rv√©nyes√≠theti.

A Biztos√≠t√≥ a szerz√Ķd√Ķt az √©vfordul√≥ el√Ķtt legal√°bb 50 nappal k√∂teles t√°j√©koztatni a k√∂vetkez√Ķ id√Ķszak d√≠j√°r√≥l. Ha ezt a d√≠jat az √úgyf√©l elfogadja, akkor a biztos√≠t√°s a k√∂vetkez√Ķ √©vben a t√°j√©koztat√°s szerinti d√≠jjal folytat√≥dik, ha nem, akkor pedig a biztos√≠t√°si √©vfordul√≥t megel√Ķz√Ķ, legk√©s√Ķbb 30. napig felmondhatja a szerz√Ķd√©st.

L√©nyeges szempont a biztos√≠t√°s √©vfordul√≥j√°nak meghat√°roz√°sa. A szab√°lyoz√°s 2010. janu√°r 01-t√Ķl megv√°ltozott. √Čvfordul√≥nak a tulajdonszerz√©s, vagy √ľzembentart√≥i jogviszony szerz√©s  napj√°t kell tekinteni. Azon j√°rm√Ľvek eset√©ben, melyekn√©l a tulajdonosi, vagy √ľzembentart√≥i jogviszony v√°ltozatlan a 2010. janu√°r 01-i √°llapothoz k√©pest, eset√ľkben a biztos√≠t√°si √©vfordul√≥ janu√°r 01-e.


Biztos√≠t√°s megk√∂t√©se d√≠j nemfizet√©ssel t√∂rt√©n√Ķ megsz√Ľn√©st k√∂vet√Ķen

A biztos√≠t√°s d√≠j nemfizet√©ssel t√∂rt√©n√Ķ megsz√Ľn√©s√©t k√∂vet√Ķen l√©nyeges k√©rd√©s, hogy hol k√∂thet√Ķ meg √ļjra a Gfb szerz√Ķd√©s. Itt k√©t esetet kell megvizsg√°lni, de mindk√©t esetben az a f√Ķ szab√°ly, hogy a szerz√Ķd√©s milyen biztos√≠t√°si √©vfordul√≥val rendelkezik.

Amennyiben a biztos√≠t√°si √©vfordul√≥n bel√ľl ker√ľl √ļjrak√∂t√©sre a szerz√Ķd√©s, akkor ann√°l a biztos√≠t√≥n√°l kell √ļjrak√∂tni, ahol az el√Ķz√Ķ szerz√Ķd√©s megsz√ľnt.

P√©lda: Az √úgyf√©l a g√©pkocsij√°t 2010. december 08-√°n v√°s√°rolta (√©vfordul√≥ december 08). Ekkor megk√∂t√∂tte "X" Biztos√≠t√≥n√°l a Gfb-t. A szerz√Ķd√©st d√≠j nemfizet√©s miatt 2011. √°prilis 01-vel t√∂r√∂lt√©k, melyet 2011. j√ļlius 09-√©n √ļjra megk√∂t. Ekkor Fedezetlens√©gi d√≠jat fizet a 2011. √°prilis 01. ut√°ni respir√≥ id√Ķ v√©g√©t√Ķl (60 nap) a j√ļlius 09-ig, majd szint√©n az "X" Biztos√≠t√≥n√°l √ļjra megk√∂ti a Gfb-t 2011. j√ļlius 09-i kock√°zatvisel√©si kezdettel.

Amennyiben a biztos√≠t√°si √©vfordul√≥n t√ļl szerez tudom√°st arr√≥l, hogy a biztos√≠t√°sa t√∂rl√©sre ker√ľlt, akkor megv√°ltoztathatja a kor√°bbi Biztos√≠t√≥t egy m√°sik Biztos√≠t√≥ra.

P√©lda: Az √úgyf√©l a g√©pkocsit 2009. december 15-√©n v√°s√°rolta (√©vfordul√≥ janu√°r 01.). Ekkor a Gfb-t "X" Biztos√≠t√≥n√°l k√∂t√∂tte meg. A biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©s 2010. november 05-√©n d√≠j nemfizet√©ssel megsz√Ľnik, melyr√Ķl 2011. √°prilis 03-√©n szerez tudom√°st. Mivel √©vfordul√≥ (janu√°r 01-e) el√Ķtt sz√Ľnt meg a szerz√Ķd√©s √©s az √ļjrak√∂t√©s az √©vfordul√≥ ut√°n t√∂rt√©nik, ez√©rt v√°laszthat, hogy melyik Biztos√≠t√≥t√°rsas√°gn√°l k√∂t √ļjra szerz√Ķd√©st √ļgy, hogy a 2010. november 05-t√Ķl kezd√Ķd√Ķ respir√≥ id√Ķszak v√©g√©t√Ķl 2011. √°prilis 03-ig a Fedezetlens√©gi d√≠jat megfizeti.


A biztosítási díj megfizetése

A biztos√≠t√°s halasztott d√≠jjal √©s azonnali els√Ķ d√≠j megfizet√©ssel is k√∂thet√Ķ. L√©nyeges dolog azonban a halasztott d√≠jjal megk√∂t√∂tt biztos√≠t√°sokn√°l, hogy a megk√∂t√©st k√∂vet√Ķen legk√©s√Ķbb a 30. napon a d√≠jat meg kell fizetni.

Ha a szerz√Ķd√©s l√©trej√∂tte ut√°n megj√°r√≥ rendszeres d√≠j nem ker√ľl megfizet√©sre, az esed√©kess√©gt√Ķl sz√°m√≠tott 30. nap eltelt√©vel, abban az esetben a Biztos√≠t√≥ felsz√≥l√≠t√°st k√ľld az √úgyf√©l r√©sz√©re, hogy az esed√©kess√©gt√Ķl sz√°m√≠tott 45 napon bel√ľl (p√≥that√°rid√Ķ) a d√≠jat fizesse meg, ellenkez√Ķ esetben a biztos√≠t√°s az esed√©kess√©gt√Ķl sz√°m√≠tott 60. napon d√≠j nemfizet√©ssel megsz√Ľnik.