ÔĽŅ
A biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©sek, √≠gy a Gfb szerz√Ķd√©sek megsz√Ľn√©s√©nek okai nagyon sokf√©l√©k lehetnek. Vannak azonban olyan esetek, melyek a lehet√Ķs√©gek teljes t√°rh√°z√°t tekintve, a t√∂bbihez k√©pest gyakrabban fordulnak el√Ķ.
Fontos, hogy a szerz√Ķd√Ķ √úgyfelek ezeket a gyakori form√°kat megismerj√©k √©s el√©gs√©ges inform√°ci√≥val rendelkezzenek, hogy tudj√°k ezen helyzetekben mi a pontos teend√Ķj√ľk.


A szerz√Ķd√©s t√∂rl√©se d√≠j nemfizet√©s okkal, annak elker√ľl√©se

Az egyik leggyakoribb megsz√Ľn√©si ok, amikor a biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©s d√≠jel√©gtelens√©g miatt ker√ľl t√∂rl√©sre. Ennek oka nem felt√©tlen az, hogy az √úgyfelek a d√≠jat nem akarj√°k befizetni, nem is az, hogy elfelejtikrendezni. Gondoljunk csak arra az esetre, amikor a biztos√≠t√°s banki d√≠jleh√≠v√°s fizet√©si m√≥ddal k√∂t√Ķdik meg √©s a foly√≥sz√°ml√°r√≥l t√∂rt√©n√Ķ d√≠jleemel√©s k√©sve kezd√Ķdik meg, vagy ak√°r csak p√°r sz√°z forinttal kevesebb a sz√°ml√°n √©ppen akkor l√©v√Ķ √∂sszeg, amikor a Biztos√≠t√≥ a d√≠jat bek√©ri.

Nagyon fontos szempont, hogy a biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©s megk√∂t√©sekor a szerz√Ķd√Ķ arra v√°llal k√∂telezetts√©get, hogy a biztos√≠t√°si d√≠jat megfizeti. Ez a szerz√Ķd√Ķ f√©l f√Ķk√∂telezetts√©ge a biztos√≠t√°si jogviszonyban.

Ennek akkor is, mondhatni akkor van igaz√°n nagy jelent√Ķss√©ge, amikor a szerz√Ķd√©s t√∂rl√©s√©re az√©rt van kil√°t√°s, mert az √úgyf√©l nem kapott csekket, nem vont√°k le a sz√°ml√°j√°r√≥l a p√©nzt, pedig volt rajta fedezet.

A szerz√Ķd√Ķ f√©lnek a szerz√Ķd√©s teljes tartama alatt gondoskodni kell arr√≥l, hogy -legyen sz√≥ b√°rmilyen biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©sr√Ķl- a biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©s mindenkor d√≠jjal rendezett legyen.

Abban az esetben, ha a Biztos√≠t√≥ nem k√ľld d√≠jfizet√©shez csekket a szerz√Ķd√Ķ f√©lnek -√ľzletk√∂t√Ķje, vagy a Biztos√≠t√≥ seg√≠ts√©g√©t k√©rve- elengedhetetlen azon t√∂rekv√©se, hogy a biztos√≠t√°si d√≠jat megfizesse (p√©ld√°ul: szem√©lyes befizet√©s, utal√°s).

T√©nyk√©nt √°llap√≠thatjuk meg, hogy a d√≠j nemfizet√©si okkal t√∂rt√©n√Ķ szerz√Ķd√©s megsz√Ľn√©s√©t k√∂vet√Ķen a biztos√≠t√°st √ļjra kell k√∂tni a folyamatos jogviszony miatt. Sz√°molni kell viszont azzal, hogy ebben az esetben a Fedezetlens√©gi d√≠j (mivel napi d√≠jas, annak napi d√≠ja) jelent√Ķsen magasabb, mintha a biztos√≠t√°s norm√°l √ľgymenet szerint lenne fizetve (lebontva egy napra).

Szint√©n l√©nyeges, hogy a j√°rm√Ľ √©rv√©nyes Gfb n√©lk√ľl a helyi jegyz√Ķ √°ltal kivonhat√≥ a forgalomb√≥l, mivel a biztos√≠t√°s hi√°ny√°ban nem vehet r√©szt a k√∂z√ļti k√∂zleked√©sben.

A legnyomosabb indok pedig az, hogy √©rv√©nyes Gfb n√©lk√ľl, egy esetleges k√°rokoz√°s eset√©n a k√°rokoz√≥ "mag√°nemberk√©nt" felel a bek√∂vetkezett k√°rok megt√©r√≠t√©s√©√©rt, mint k√°rokoz√≥, m√©g akkor is, ha a k√°rosult els√Ķdleges k√°rt√©r√≠t√©se a K√°rtalan√≠t√°si sz√°ml√°r√≥l t√∂rt√©nik, hiszen a k√°rokoz√°s megfizet√©s√©t k√∂vet√Ķen az okozott k√°r teljes nagys√°g√°t a k√°rokoz√≥ra terhelik.


Biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©s felmond√°sa a szerz√Ķd√Ķ √°ltal

A Gfb szerz√Ķd√©s a szerz√Ķd√Ķ felek √°ltal 30 nappal a biztos√≠t√°si √©vfordul√≥ el√Ķtt a biztos√≠t√°si √©vfordul√≥ra vonatkoz√≥an egyoldal√ļan felmondhat√≥. Ez azt jelenti, hogy egyr√©szt a szerz√Ķd√Ķ f√©lnek az √©vfordul√≥val lehet√Ķs√©ge van arra, hogy Biztos√≠t√≥t v√°ltson, m√°sfel√Ķla Biztos√≠t√≥ is kil√©phet a szerz√Ķd√©si k√∂tel√©kb√Ķl.

A szerz√Ķd√©s felmond√°s√°nak hivatalos folyamata sor√°n a szerz√Ķd√Ķ feleknek √≠r√°sban kell nyilatkozatot tenni a m√°sik f√©l fel√©. A biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©st az √©vfordul√≥ig d√≠jjal rendezettnek kell lenni √©s ez mellett a megsz√ľntet√©sre ker√ľl√Ķ biztos√≠t√°s kock√°zatvisel√©se az utols√≥ nap 24. √≥r√°j√°ig fenn√°ll.

P√©lda: Ha az √úgyf√©l √©vfordul√≥ja janu√°r 01-e, akkor a biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©st december 31-i d√°tumra vonatkoz√≥an december 01-ig ny√ļjthatja be a Biztos√≠t√≥ fel√©. Ekkor a Biztos√≠t√≥ t√Ķle a december 31-ig j√°r√≥ d√≠jat fogja felsz√°molni az mellett, hogy a kock√°zatban √°ll√°sa december 31-√©n 24.00 √≥r√°ig √°ll fenn.


Biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©s megsz√Ľn√©se √©rdekm√ļl√°ssal

Az √©rdekm√ļl√°s sz√≥ azt jelenti biztos√≠t√°si √©rtelemben, hogy szerz√Ķd√Ķ vagyont√°rgyhoz f√Ľz√Ķd√Ķ √©rdeke -jelen esetben tulajdonosi √©s/vagy √ľzembentart√≥i jogviszonya- megsz√Ľnik.

Ez történhet egy biztosítási esemény kapcsán (totálkár, lopás), vagy történhet a vagyontárgy értékesítésével is.

Ilyenkor a biztos√≠t√°si d√≠jakra vonatkoz√≥ alapszab√°lyok √©rtelm√©ben a Biztos√≠t√≥t annak a h√≥napnak az utols√≥ napj√°ig illeti meg a biztos√≠t√°si d√≠j, melyben a kock√°zatvisel√©se megsz√Ľnt. Ett√Ķl azonban a legt√∂bb esetben elt√©rnek a Biztos√≠t√≥k √©s addig a napig k√©rik a d√≠jat, ameddig a biztos√≠t√°si √©rdek fenn√°llt.


FONTOS TUDNI!

√Āltal√°nos szab√°lyok a szerz√Ķd√©s felmond√°sa √©s az √©rdekm√ļl√°ssal t√∂rt√©n√Ķ megsz√Ľn√©s eset√©n egyar√°nt, hogy a kor√°bbi b√≥nusz-malusz besorol√°st a szerz√Ķd√Ķ 24 h√≥napig felhasz√°lhatja.

A b√≥nusz-malusz besorol√°sok k√∂zponti nyilv√°ntart√°sa 2011-t√Ķl a K√∂zponti K√°rt√∂rt√©neti Nyilv√°ntart√°si Rendszerben (KKNYR) t√∂rt√©nik (kor√°bban BOMA).

Megsz√Ľnt ez√°ltal a Biztos√≠t√≥k k√∂z√∂tti pap√≠r alap√ļ adatcsere, az √ļj Biztos√≠t√≥ egy adat nyilv√°ntart√°sb√≥l k√©rdezi le a kor√°bbi b√≥nusz-malusz besorol√°st √©s ennek alapj√°n kateg√≥riz√°lja a j√°rm√Ľvet. A Biztos√≠t√≥knak a biztos√≠t√°si id√Ķszak kezdet√©t k√∂vet√Ķ 15. √©s 30. nap k√∂z√∂tt kell lek√©rdezni a k√°rnyilv√°ntart√°sb√≥l a sz√ľks√©ges inform√°ci√≥kat √©s a 45. napig kell meg√°llap√≠taniuk a besorol√°st, majd arr√≥l √©rtes√≠teni√ľk kell az √úgyfelet.