ï»ż
A biztosítåsi szerzÔdések, így a Gfb szerzÔdések megszûnésének okai nagyon sokfélék lehetnek. Vannak azonban olyan esetek, melyek a lehetÔségek teljes tårhåzåt tekintve, a többihez képest gyakrabban fordulnak elÔ.
Fontos, hogy a szerzĂ”dĂ” Ügyfelek ezeket a gyakori formĂĄkat megismerjĂ©k Ă©s elĂ©gsĂ©ges informĂĄciĂłval rendelkezzenek, hogy tudjĂĄk ezen helyzetekben mi a pontos teendĂ”jĂŒk.


A szerzĂ”dĂ©s törlĂ©se dĂ­j nemfizetĂ©s okkal, annak elkerĂŒlĂ©se

Az egyik leggyakoribb megszĂ»nĂ©si ok, amikor a biztosĂ­tĂĄsi szerzĂ”dĂ©s dĂ­jelĂ©gtelensĂ©g miatt kerĂŒl törlĂ©sre. Ennek oka nem feltĂ©tlen az, hogy az Ügyfelek a dĂ­jat nem akarjĂĄk befizetni, nem is az, hogy elfelejtikrendezni. Gondoljunk csak arra az esetre, amikor a biztosĂ­tĂĄs banki dĂ­jlehĂ­vĂĄs fizetĂ©si mĂłddal kötĂ”dik meg Ă©s a folyĂłszĂĄmlĂĄrĂłl törtĂ©nĂ” dĂ­jleemelĂ©s kĂ©sve kezdĂ”dik meg, vagy akĂĄr csak pĂĄr szĂĄz forinttal kevesebb a szĂĄmlĂĄn Ă©ppen akkor lĂ©vĂ” összeg, amikor a BiztosĂ­tĂł a dĂ­jat bekĂ©ri.

Nagyon fontos szempont, hogy a biztosítåsi szerzÔdés megkötésekor a szerzÔdÔ arra vållal kötelezettséget, hogy a biztosítåsi díjat megfizeti. Ez a szerzÔdÔ fél fÔkötelezettsége a biztosítåsi jogviszonyban.

Ennek akkor is, mondhatni akkor van igazĂĄn nagy jelentĂ”ssĂ©ge, amikor a szerzĂ”dĂ©s törlĂ©sĂ©re azĂ©rt van kilĂĄtĂĄs, mert az ÜgyfĂ©l nem kapott csekket, nem vontĂĄk le a szĂĄmlĂĄjĂĄrĂłl a pĂ©nzt, pedig volt rajta fedezet.

A szerzÔdÔ félnek a szerzÔdés teljes tartama alatt gondoskodni kell arról, hogy -legyen szó bårmilyen biztosítåsi szerzÔdésrÔl- a biztosítåsi szerzÔdés mindenkor díjjal rendezett legyen.

Abban az esetben, ha a BiztosĂ­tĂł nem kĂŒld dĂ­jfizetĂ©shez csekket a szerzĂ”dĂ” fĂ©lnek -ĂŒzletkötĂ”je, vagy a BiztosĂ­tĂł segĂ­tsĂ©gĂ©t kĂ©rve- elengedhetetlen azon törekvĂ©se, hogy a biztosĂ­tĂĄsi dĂ­jat megfizesse (pĂ©ldĂĄul: szemĂ©lyes befizetĂ©s, utalĂĄs).

TĂ©nykĂ©nt ĂĄllapĂ­thatjuk meg, hogy a dĂ­j nemfizetĂ©si okkal törtĂ©nĂ” szerzĂ”dĂ©s megszĂ»nĂ©sĂ©t követĂ”en a biztosĂ­tĂĄst Ășjra kell kötni a folyamatos jogviszony miatt. SzĂĄmolni kell viszont azzal, hogy ebben az esetben a FedezetlensĂ©gi dĂ­j (mivel napi dĂ­jas, annak napi dĂ­ja) jelentĂ”sen magasabb, mintha a biztosĂ­tĂĄs normĂĄl ĂŒgymenet szerint lenne fizetve (lebontva egy napra).

SzintĂ©n lĂ©nyeges, hogy a jĂĄrmĂ» Ă©rvĂ©nyes Gfb nĂ©lkĂŒl a helyi jegyzĂ” ĂĄltal kivonhatĂł a forgalombĂłl, mivel a biztosĂ­tĂĄs hiĂĄnyĂĄban nem vehet rĂ©szt a közĂști közlekedĂ©sben.

A legnyomosabb indok pedig az, hogy Ă©rvĂ©nyes Gfb nĂ©lkĂŒl, egy esetleges kĂĄrokozĂĄs esetĂ©n a kĂĄrokozĂł "magĂĄnemberkĂ©nt" felel a bekövetkezett kĂĄrok megtĂ©rĂ­tĂ©sĂ©Ă©rt, mint kĂĄrokozĂł, mĂ©g akkor is, ha a kĂĄrosult elsĂ”dleges kĂĄrtĂ©rĂ­tĂ©se a KĂĄrtalanĂ­tĂĄsi szĂĄmlĂĄrĂłl törtĂ©nik, hiszen a kĂĄrokozĂĄs megfizetĂ©sĂ©t követĂ”en az okozott kĂĄr teljes nagysĂĄgĂĄt a kĂĄrokozĂłra terhelik.


Biztosítåsi szerzÔdés felmondåsa a szerzÔdÔ åltal

A Gfb szerzĂ”dĂ©s a szerzĂ”dĂ” felek ĂĄltal 30 nappal a biztosĂ­tĂĄsi Ă©vfordulĂł elĂ”tt a biztosĂ­tĂĄsi Ă©vfordulĂłra vonatkozĂłan egyoldalĂșan felmondhatĂł. Ez azt jelenti, hogy egyrĂ©szt a szerzĂ”dĂ” fĂ©lnek az Ă©vfordulĂłval lehetĂ”sĂ©ge van arra, hogy BiztosĂ­tĂłt vĂĄltson, mĂĄsfelĂ”la BiztosĂ­tĂł is kilĂ©phet a szerzĂ”dĂ©si kötelĂ©kbĂ”l.

A szerzĂ”dĂ©s felmondĂĄsĂĄnak hivatalos folyamata sorĂĄn a szerzĂ”dĂ” feleknek Ă­rĂĄsban kell nyilatkozatot tenni a mĂĄsik fĂ©l felĂ©. A biztosĂ­tĂĄsi szerzĂ”dĂ©st az Ă©vfordulĂłig dĂ­jjal rendezettnek kell lenni Ă©s ez mellett a megszĂŒntetĂ©sre kerĂŒlĂ” biztosĂ­tĂĄs kockĂĄzatviselĂ©se az utolsĂł nap 24. ĂłrĂĄjĂĄig fennĂĄll.

PĂ©lda: Ha az ÜgyfĂ©l Ă©vfordulĂłja januĂĄr 01-e, akkor a biztosĂ­tĂĄsi szerzĂ”dĂ©st december 31-i dĂĄtumra vonatkozĂłan december 01-ig nyĂșjthatja be a BiztosĂ­tĂł felĂ©. Ekkor a BiztosĂ­tĂł tĂ”le a december 31-ig jĂĄrĂł dĂ­jat fogja felszĂĄmolni az mellett, hogy a kockĂĄzatban ĂĄllĂĄsa december 31-Ă©n 24.00 ĂłrĂĄig ĂĄll fenn.


BiztosĂ­tĂĄsi szerzĂ”dĂ©s megszĂ»nĂ©se Ă©rdekmĂșlĂĄssal

Az Ă©rdekmĂșlĂĄs szĂł azt jelenti biztosĂ­tĂĄsi Ă©rtelemben, hogy szerzĂ”dĂ” vagyontĂĄrgyhoz fĂ»zĂ”dĂ” Ă©rdeke -jelen esetben tulajdonosi Ă©s/vagy ĂŒzembentartĂłi jogviszonya- megszĂ»nik.

Ez történhet egy biztosítåsi esemény kapcsån (totålkår, lopås), vagy történhet a vagyontårgy értékesítésével is.

Ilyenkor a biztosítåsi díjakra vonatkozó alapszabålyok értelmében a Biztosítót annak a hónapnak az utolsó napjåig illeti meg a biztosítåsi díj, melyben a kockåzatviselése megszûnt. EttÔl azonban a legtöbb esetben eltérnek a Biztosítók és addig a napig kérik a díjat, ameddig a biztosítåsi érdek fennållt.


FONTOS TUDNI!

ÁltalĂĄnos szabĂĄlyok a szerzĂ”dĂ©s felmondĂĄsa Ă©s az Ă©rdekmĂșlĂĄssal törtĂ©nĂ” megszĂ»nĂ©s esetĂ©n egyarĂĄnt, hogy a korĂĄbbi bĂłnusz-malusz besorolĂĄst a szerzĂ”dĂ” 24 hĂłnapig felhaszĂĄlhatja.

A bónusz-malusz besorolåsok központi nyilvåntartåsa 2011-tÔl a Központi Kårtörténeti Nyilvåntartåsi Rendszerben (KKNYR) történik (koråbban BOMA).

MegszĂ»nt ezĂĄltal a BiztosĂ­tĂłk közötti papĂ­r alapĂș adatcsere, az Ășj BiztosĂ­tĂł egy adat nyilvĂĄntartĂĄsbĂłl kĂ©rdezi le a korĂĄbbi bĂłnusz-malusz besorolĂĄst Ă©s ennek alapjĂĄn kategĂłrizĂĄlja a jĂĄrmĂ»vet. A BiztosĂ­tĂłknak a biztosĂ­tĂĄsi idĂ”szak kezdetĂ©t követĂ” 15. Ă©s 30. nap között kell lekĂ©rdezni a kĂĄrnyilvĂĄntartĂĄsbĂłl a szĂŒksĂ©ges informĂĄciĂłkat Ă©s a 45. napig kell megĂĄllapĂ­taniuk a besorolĂĄst, majd arrĂłl Ă©rtesĂ­teniĂŒk kell az Ügyfelet.