ÔĽŅ
A biztos√≠t√°s l√©trej√∂tt√©nek legfontosabb alapja, hogy a j√°rm√Ľvek √ľzemeltet√©se -mint vesz√©lyes √ľzem- sor√°n bek√∂vetkez√Ķ jogellenes k√°rokoz√°sok megt√©r√≠t√©s√©t ne a k√°rokoz√≥nak kelljen teljes m√©rt√©kben megfizetni, hanem √ēt mentes√≠tve √ľzleti, biztos√≠t√°si alapokra helyezz√©k a kock√°zatkezel√©st.


Biztosítási esemény

A Biztos√≠t√≥ a biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©sben megjel√∂lt g√©pj√°rm√Ľ √ľzemeltet√©se sor√°n a m√°soknak okozott k√°rokat t√©r√≠ti meg, azon megalapozott k√°rt√©r√≠t√©si ig√©nyek alapj√°n, amelyet a jogellenesen k√°rokoz√≥ biztos√≠tottal szemben t√°masztanak.


A biztosítás nem terjed ki

Arra a k√°rra mely:
 


A Biztosító helytállásának igénybevétele

A k√°resem√©nyt k√∂vet√Ķen a k√°rokoz√≥ √©s a k√°rosult k√∂telezetts√©gei elt√©rnek egym√°st√≥l.

A k√°rokoz√≥ a saj√°t Biztos√≠t√≥j√°n√°l 5 munkanapon bel√ľl k√∂teles a k√°resem√©nyt √©s annak l√©nyeges k√∂r√ľlm√©nyeit bejelenteni.

A k√°rosult a k√°resem√©ny, vagy az arr√≥l val√≥ tudom√°sszerz√©st k√∂vet√Ķen a k√°rokoz√≥ Biztos√≠t√≥j√°n√°l 30 napon bel√ľl k√∂teles bejelenteni, minden l√©nyeges k√∂r√ľlm√©ny megad√°sa mellett.

Ha a k√°rokoz√≥ nem rendelkezik √©rv√©nyes felel√Ķss√©gbiztos√≠t√°ssal akkor a k√°rosult a k√°resem√©nyt b√°rmely olyan Biztos√≠t√≥n√°l bejelentheti, aki foglalkozik Gfb-vel, azonban c√©lszer√Ľ ebben az esetben a saj√°t felel√Ķss√©gbiztos√≠t√≥hoz furdulni.

Ebben az esetben a kártérítést a Magyar Biztosítók Szövetsége által kezelt Kártalanítási Számláról fogja megkapni a károsult.

Ha a k√°rokoz√≥ kil√©te nem ismert (ismeretlen elk√∂vet√Ķ), abban az esetben a k√°rosult a ter√ľletileg illet√©kes Rend√Ķrhat√≥s√°ghoz fordulhat, aki nyomoz√°st kezd meg ismeretlen tettes ellen.

A nyomoz√°s kimenetel√©t√Ķl f√ľgg√Ķen:
 


El√©v√ľl√©s

A Gfb szerz√Ķd√©s alapj√°n √©rv√©nyes√≠tett k√∂vetel√©sek eset√©ben:

3 √©v az el√©v√ľl√©si id√Ķ, ha a vesz√©lyes √ľzem m√Ľk√∂d√©s√©b√Ķl ered√Ķ k√°rok√©rt val√≥ felel√Ķss√©g szab√°lyait kell alkalmazni.

5 √©v az el√©v√ľl√©si id√Ķ, ha a felel√Ķss√©g √°ltal√°nos szab√°lyait kell alkalmazni.