ÔĽŅ
A B√≥nusz-malusz rendszer 2011. j√ļnius 15-t√Ķl kezd√Ķd√Ķen a 21/2011. (VI.10.) NGM rendelettel megv√°ltozott.

A rendelettel a B√≥nusz-malusz rendszer hat√°lya al√° az al√°bbi j√°rm√Ľfajt√°k tartoznak:
 

A besorol√°sok a szerz√Ķd√Ķ √ľzembentart√≥ szem√©ly√©hez f√Ľz√Ķdnek, f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy az √ľzemben tart√≥ g√©pj√°rm√Ľv√©t ki vezette.

A szerz√Ķd√©s √°tsorolhat√≥, ha a szerz√Ķd√©s legal√°bb 270 napig d√≠jjal rendezett.

A b√≥nusz a szerz√Ķd√©s megsz√Ľn√©s√©t k√∂vet√Ķen 2 √©vig (24 h√≥nap) √∂r√∂k√≠thet√Ķ.


Kötelezettségek, illetve szabály változások

Minden olyan esetben, amikor √ļj Gfb biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©s j√∂n l√©tre meg kell adni az el√Ķzm√©ny Biztos√≠t√≥ nev√©t √©s az el√Ķz√Ķ k√∂tv√©nysz√°mot, a j√°rm√Ľ rendsz√°m√°t √©s b√≥nusz-malusz besorol√°s√°t. A biztos√≠t√°si d√≠j els√Ķ k√∂rben a szerz√Ķd√Ķ √°ltal nyilatkozott besorol√°s alapj√°n ker√ľl meghat√°roz√°sra. Ezt k√∂vet√Ķen azonban az √ļj Biztos√≠t√≥ az el√Ķz√Ķ Biztos√≠t√≥ √°ltal lejelentett adatokat beszerzi √©s annak tartalma alapj√°n v√©gleges√≠ti a b√≥nusz besorol√°st.


B√≥nusz-malusz ellen√Ķrz√©se

A megadott adatok alapj√°n az √ļj Biztos√≠t√≥ a a szerz√Ķd√©s kezdet√©t k√∂vet√Ķ 15. √©s 30. nap k√∂z√∂tt teszi meg a lek√©rdez√©st.

Ha az ellen√Ķrz√©s sikeres, akkor a v√©gleges besorol√°st a szerz√Ķd√©s kezdet√©t√Ķl sz√°m√≠tott 45. napig kell megtenni.

Ha az ellen√Ķrz√©s sikertelen, akkor a 30. √©s a 45. nap k√∂z√∂tt √©rtes√≠teni kell a szerz√Ķd√Ķt.

Amennyiben a megadott adatok alapj√°n a beazonos√≠t√°s a 60. napig sem v√©gezhet√Ķ el, akkor a 60. √©s a 75. nap k√∂z√∂tt a szerz√Ķd√©st A00 fokozatba kell besorolni.

Akkor, ha a szerz√Ķd√Ķ a kedvez√Ķbb besorol√°s √©rdek√©ben val√≥tlan adatokat k√∂z√∂l a Biztos√≠t√≥val, M04 fokozatba kell sorolni.