ï»ż
A BĂłnusz-malusz rendszer 2011. jĂșnius 15-tĂ”l kezdĂ”dĂ”en a 21/2011. (VI.10.) NGM rendelettel megvĂĄltozott.

A rendelettel a Bónusz-malusz rendszer hatålya alå az alåbbi jårmûfajtåk tartoznak:
 

A besorolĂĄsok a szerzĂ”dĂ” ĂŒzembentartĂł szemĂ©lyĂ©hez fĂ»zĂ”dnek, fĂŒggetlenĂŒl attĂłl, hogy az ĂŒzemben tartĂł gĂ©pjĂĄrmĂ»vĂ©t ki vezette.

A szerzÔdés åtsorolható, ha a szerzÔdés legalåbb 270 napig díjjal rendezett.

A bónusz a szerzÔdés megszûnését követÔen 2 évig (24 hónap) örökíthetÔ.


Kötelezettségek, illetve szabåly våltozåsok

Minden olyan esetben, amikor Ășj Gfb biztosĂ­tĂĄsi szerzĂ”dĂ©s jön lĂ©tre meg kell adni az elĂ”zmĂ©ny BiztosĂ­tĂł nevĂ©t Ă©s az elĂ”zĂ” kötvĂ©nyszĂĄmot, a jĂĄrmĂ» rendszĂĄmĂĄt Ă©s bĂłnusz-malusz besorolĂĄsĂĄt. A biztosĂ­tĂĄsi dĂ­j elsĂ” körben a szerzĂ”dĂ” ĂĄltal nyilatkozott besorolĂĄs alapjĂĄn kerĂŒl meghatĂĄrozĂĄsra. Ezt követĂ”en azonban az Ășj BiztosĂ­tĂł az elĂ”zĂ” BiztosĂ­tĂł ĂĄltal lejelentett adatokat beszerzi Ă©s annak tartalma alapjĂĄn vĂ©glegesĂ­ti a bĂłnusz besorolĂĄst.


Bónusz-malusz ellenÔrzése

A megadott adatok alapjĂĄn az Ășj BiztosĂ­tĂł a a szerzĂ”dĂ©s kezdetĂ©t követĂ” 15. Ă©s 30. nap között teszi meg a lekĂ©rdezĂ©st.

Ha az ellenÔrzés sikeres, akkor a végleges besorolåst a szerzÔdés kezdetétÔl szåmított 45. napig kell megtenni.

Ha az ellenÔrzés sikertelen, akkor a 30. és a 45. nap között értesíteni kell a szerzÔdÔt.

Amennyiben a megadott adatok alapjån a beazonosítås a 60. napig sem végezhetÔ el, akkor a 60. és a 75. nap között a szerzÔdést A00 fokozatba kell besorolni.

Akkor, ha a szerzÔdÔ a kedvezÔbb besorolås érdekében valótlan adatokat közöl a Biztosítóval, M04 fokozatba kell sorolni.