ÔĽŅ
A biztos√≠t√°si alapkock√°zatok 3 nagy f√Ķcsoportra oszthat√≥ak.

Casco elemi k√°r

Az elemi k√°roknak min√Ķs√ľlhet a g√©pj√°rm√Ľvet, annak alkatr√©szeit, rendeltet√©sszer√Ľen be√©p√≠tett tartoz√©kait k√°ros√≠t√≥ vill√°mcsap√°s, robban√°s, f√∂ldcsuszaml√°s, k√Ķ- √©s f√∂ldoml√°s, term√©szetes √ľreg, vagy talajszint alatti √©p√≠tm√©ny beoml√°sa, legal√°bb 15 m/s (54 km/h) sebess√©g√Ľ sz√©lvihar, felh√Ķszakad√°s, √°rv√≠z, belv√≠z, egy√©b v√≠zel√∂nt√©s, j√©gver√©s, lez√ļdul√≥ h√≥t√∂meg √©s h√≥nyom√°s √°ltal okozott k√°r.

Szint√©n elemi k√°rnak min√Ķs√ľl a g√©pj√°rm√Ľben, annak alkatr√©szeiben, tartoz√©kaiban, a g√©pj√°rm√Ľ elektromos berendez√©seinek meghib√°sod√°sa miatt, vagy k√ľls√Ķ eredet√Ľ t√Ľznek a g√©pj√°rm√Ľre t√∂rt√©n√Ķ √°tterjed√©se sor√°n keletkezett t√ļz- √©s robban√°sk√°r.


Casco lop√°sk√°r

Biztos√≠t√°si esem√©nynek min√Ķs√ľl (vagyis a szerz√Ķd√©si felt√©teleiben le√≠rtak alapj√°n el√Ķ√°ll a Biztos√≠t√≥ szolg√°ltat√°si k√∂telezetts√©ge) a megfelel√Ķen lez√°rt g√©pj√°rm√Ľ ellop√°sa, vagy jogtalan haszn√°lat c√©lj√°b√≥l t√∂rt√©n√Ķ √∂nk√©nyes elv√©tele, a biztos√≠tott j√°rm√Ľ tartoz√©kainak ellop√°sa a g√©pj√°rm√Ľr√Ķl, annak lez√°rt bels√Ķ ter√©b√Ķl, a biztos√≠tott g√©pj√°rm√Ľ tartoz√©kainak, vagy az alkatr√©szeinek elrabl√°sa, tov√°bb√° az eml√≠tett cselekm√©nyekkel, vagy azok k√≠s√©rlet√©vel okozott k√°rok.


Casco töréskár

T√∂r√©sk√°rr√≥l akkor besz√©lhet√ľnk, ha a biztos√≠tott g√©pj√°rm√Ľben, vagy annak alkatr√©szeiben, tartoz√©kaiban balesetszer√Ľen, hirtelen fell√©p√Ķ √©s a g√©pj√°rm√Ľre k√≠v√ľlr√Ķl hat√≥ er√Ķ miatt, illetve ennek k√∂vetkezm√©nyek√©nt s√©r√ľl√©s keletkezik, tov√°bb√° idegen harmadik szem√©ly rong√°l√°si k√°rt okoz.


Fontos megeml√≠teni, hogy az alapkock√°zatokon t√ļlmen√Ķen kieg√©sz√≠t√Ķ kock√°zatokr√≥l is tudunk besz√©lni. Ezek nagyon sz√©les k√∂r√Ľek lehetnek, a legfontosabbak azonban:
 


A biztos√≠t√°si kock√°zatok sor√°n a k√∂zonti vagyont√°rgy mindig a biztos√≠t√°sba felvett g√©pj√°rm√Ľ, a megfelel√Ķ besorol√°ssal. Ha a kieg√©sz√≠t√Ķ tartoz√©kok nem r√©szei az aut√≥nak, akkor azokat alapkock√°zatokra mindenk√©ppen k√ľl√∂n kell biztos√≠tani, mivel ellenkez√Ķ esetben a Biztos√≠t√≥ azokra k√°rt√©r√≠t√©st nem fog ny√ļjtani.

A kieg√©sz√≠t√Ķ biztos√≠t√°sok rendszerint csomag jelleg√Ľek, de az is el√Ķfordulhat, hogy k√ľl√∂n-k√ľl√∂n elemenk√©nt b√Ķv√≠thet√Ķ azokkal a casco.


Fontos tudni!

A Biztos√≠t√≥k a fenti alapkock√°zatokat egy√ľttesen √©s k√ľl√∂n is alkalmazhatj√°k (p√©ld√°ul: √∂n√°ll√≥lop√°s casco).

Szint√©n l√©nyeges dolog, hogy az id√Ķsebb g√©pj√°rm√Ľvek eset√©ben a Biztos√≠t√≥k alkalmaznak cs√∂kkentett szolg√°ltat√°s√ļ casco biztos√≠t√°st is, melynek a l√©nyege, hogy egy id√Ķsebb j√°rm√Ľ eset√©n a felhaszn√°l√°sra ker√ľl√Ķ alkatr√©szek olcs√≥bbak, ha √ļj alkatr√©sz ker√ľl megv√°s√°rl√°sra, annak csak egy cs√∂kkentett √©rt√©k√©t t√©r√≠ti meg, illetve a jav√≠t√°si munkad√≠jakra is csak egy cs√∂kkentett munkad√≠jat tudnak sz√°molni.

A mai modern biztos√≠t√°sokban azonban egyre gyakrabb, hogy fel√°r√©rt v√°s√°rolhat√≥ √ļgynevezett avul√°smentess√©g, vagyis nem √©rt√©kcs√∂kkentik a Biztos√≠t√≥k a p√≥tl√°sra ker√ľl√Ķ haszn√°lt alkatr√©szeket.