ÔĽŅ
Az √∂nr√©szesed√©s alatt azt √©rtj√ľk, hogy a biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©sben a szerz√Ķd√Ķ vagy k√∂telez√Ķen, vagy √∂nk√©ntesen azt v√°lasztja, hogy a bek√∂vetkezett k√°resem√©ny k√∂lts√©geinek egy r√©sz√©t saj√°t maga fogja viselni (ez egy √ļgynevezett k√°rkorl√°toz√°s).

Nagyon fontos, hogy az √∂nr√©szesed√©s a k√©s√Ķbbi k√°rokon k√≠v√ľl a biztos√≠t√°si d√≠jra is kihat√°ssal van. Egy magasabb √∂nr√©szesed√©shez kisebb d√≠j kapcsol√≥dik √©s ford√≠tva. Fontos azonban hogy a v√°lasztott √∂nr√©szesed√©st minden esetben a g√©pkocsi √©rt√©k√©hez, a j√∂v√Ķben bek√∂vetkez√Ķ k√°rok v√°rhat√≥ nagys√°g√°hoz igaz√≠tsuk. Egy t√ļlzottan magas √∂nr√©szesed√©ssel jelent√Ķsen kevesebb d√≠jat tudunk havonta, √©vente sp√≥rolni, mint amekkora vesztes√©g fog minket √©rni egy bek√∂vetkez√Ķ k√°resem√©nykor.

A casco biztos√≠t√°s eset√©ben az √∂nr√©szesed√©s sz√°zal√©kos √©s sz√°zal√©k plusz √∂sszeg elemekb√Ķl √°ll, p√©ld√°ul 10 %, de minimum 100.000,- Ft.

A v√°lasztott √∂nr√©szesed√©st a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ kock√°zatokn√°l m√°s √©s m√°sk√©pp kell √©rtelmezni:

Elemi k√°rok eset√©ben minid a sz√°zal√©kos √∂nr√©szesed√©s ker√ľl alkalmaz√°sra.

Lopáskárnál szintén a százalékos önrészesedést fogja a Biztosító levonni a megállapított kárból.

T√∂r√©sk√°rokn√°l a kett√Ķ t√©nyez√Ķ egy√ľttese fog √©rv√©nyes√ľlni. Egy bek√∂vetkezett 300.000,- Ft nagys√°g√ļ k√°rn√°l el√Ķsz√∂r meg√°llap√≠t√°sra ker√ľl a k√°r sz√°zal√©kos nagys√°ga, jelen esetben 10 %. Ez a p√©ld√°n√°l 30.000,- Ft. A meg√°llap√≠tott √∂sszeget megvizsg√°lja a Biztos√≠t√≥, hogy alacsonyabb-e a v√°lasztott √∂nr√©szesed√©s forint √©rt√©k√©n√©l -p√©ld√°nkban a 100.000,- Ft-n√°l. Ha alacsonyabb, mint most is akkor a minim√°lis forint√°lis √∂nr√©szt vonja le (p√©lda szerint 100.000,- Ft), ha nem, akkor a meg√°llap√≠tott sz√°zal√©kos √©rt√©ket (a megadott p√©ld√°nkban szerepl√Ķ k√°r ut√°n a K√°rosult 200.000,- Ft √∂sszeget fog kapni).


Fontos tudni!

A Biztos√≠t√≥ egyedi szab√°lyokat is hozhat a szerz√Ķd√©sk√∂t√©skor v√°lasztott √∂nr√©szesed√©st illet√Ķen. Ilyenkor mindig a k√°resem√©ny k√∂r√ľlm√©nyei lesznek a m√©rvad√≥ak.

Alkalmazhat√≥ p√©ld√°ul, hogy 50 %-al megemelkedik adott k√°r eset√©ben az √∂nr√©szesed√©s, ha a vezet√Ķ mondjuk 30 √©vn√©l fiatalabb.

T√∂r√©sk√°rok eset√©ben az √∂nr√©szesed√©st a Biztos√≠t√≥ a bek√∂vetkezett k√°r kapcs√°n 100 %-al megemeli, ha a sebess√©g t√ļll√©p√©se t√∂bb volt, mint a megengedett sebess√©g 30 %, vagy nem vett√©k figyelembe a j√°rm√Ľforgalmat ir√°ny√≠t√≥ l√°mpa jelz√©s√©t.