ÔĽŅ
A biztos√≠t√°ssal kapcsolatos legfontosabb jellemz√Ķk azok az ingatlanra √©s/vagy az  ing√≥s√°gra vonatkoz√≥ adatok, melyek alapjaiban hat√°rozz√°k meg az elk√©sz√ľl√Ķ lak√°sbiztos√≠t√°st.
Ezek a t√©nyez√Ķk egyar√°nt fontosak abban az esetben, amikor √ļj aj√°nlatr√≥l besz√©l√ľnk √©s akkor is, ha egy megl√©v√Ķ szerz√Ķd√©s ker√ľl √°tdolgoz√°sra.

A biztos√≠t√°st meghat√°roz√≥ legfontosabb t√©nyez√Ķk:

1. Kockázatviselés helye

K√ľl√∂nb√∂z√Ķ kock√°zati jellemz√Ķkkel rendelkezik az ingatlan att√≥l f√ľgg√Ķen, hogy hol helyezkedik el. M√°s √©s m√°s kock√°zatokkal kell sz√°molni egy nagyv√°rosban, egy megyesz√©khelyen, egy kisebb telep√ľl√©sen, tov√°bb√° az is l√©nyeges, hogy adott vagyont√°rgy lakott ter√ľleten bel√ľl tal√°lhat√≥-e, vagy att√≥l t√°volabb, az adott telep√ľl√©s lakatlan r√©sz√©n.
B√°r csak egyes biztos√≠t√°si esem√©nyekkor van jelent√Ķs√©ge, de meg kell eml√≠teni, mint kock√°zati jellemz√Ķt azt is, hogy a lak√°s √°lland√≥an lakott-e, vagy sem.

2. Az √©p√ľlet alap adatai

Meghat√°roz√≥ az √©p√ľlet √©p√≠t√©si √©ve, a t√≠pusa, illetve a falazat, tet√Ķzet anyaga. L√©nyeges, hogy egy fiatalabb ingatlan eset√©ben a Biztos√≠t√≥ kock√°zata olykor ak√°r kisebb is lehet, mint egy id√Ķsebb eset√©ben, hiszen a v√©letlenszer√Ľen bek√∂vetkez√Ķ k√°rok gyakoris√°ga fiatalabb konstrukci√≥n√°l kisebb lehet.
Szint√©n eml√≠t√©st kell tenni az √©p√ľlet jelleg√©r√Ķl is. A k√°rstatisztik√°k alapj√°n elt√©r√Ķ gyakoris√°ggal alakulnak ki k√°resem√©nyek -√©s ezek nagys√°ga is k√ľl√∂nb√∂z√Ķ- olyan esetben, amikor a lak√°s r√©sze egy k√∂z√∂ss√©gnek (t√°rsash√°z, sorh√°z, t√∂mbh√°z), valamint amikor az √∂n√°ll√≥an √°ll√≥√©p√ľletr√Ķl besz√©l√ľnk (csal√°di h√°z).

3. Biztosítandó vagyontárgyak

Alapvet√Ķen elmondhat√≥, hogy a bek√∂vetkez√Ķ k√°rok k√ľl√∂nb√∂z√Ķek akkor, amikor csak √©p√ľletr√Ķl √©s amikor ezzel egy√ľtt, vagy k√ľl√∂n ing√≥s√°gokr√≥l besz√©l√ľnk. Az ing√≥s√°gok eset√©ben sem mindegy, hogy azok r√©szei a h√°ztart√°sok √°ltal√°nos haszn√°lat√°nak, vagy kiemelt √©rt√©k√Ľek, esetleg √©kszerek, m√Ľt√°rgyak, egyedi alkot√°sok.
Az ing√≥s√°gok eset√©ben nagyobb jelent√Ķs√©ggel az elemi k√°rok mellett ink√°bb a lop√°s, eltulajdon√≠t√°s kock√°zatok b√≠rnak. Ezen kock√°zat lehet√Ķs√©g szerinti cs√∂kkent√©se √©rdek√©ben √≠rnak el√Ķ a Biztos√≠t√≥k szab√°lyokat a helyis√©gek lez√°r√°s√°val, az √©rt√©kek t√°rol√°s√°val kapcsolatban, vagy hat√°roznak meg lez√°rts√°ghoz kapcsol√≥d√≥ k√°rt√©r√≠t√©si limiteket.

4. Biztosítási csomagok

T√∂megterm√©kr√Ķl l√©v√©n sz√≥ a Biztos√≠t√≥k a kock√°zatok megv√°s√°rl√°s√°ra t√∂bb lehet√Ķs√©get is k√≠n√°lnak.

Az alapcsomagokban meghatározóan az alapkockázatok tartoznak.

Amennyiben az √úgyf√©l egy magasabb v√©detts√©get szeretne v√°laszthat emelt szint√Ľ szolg√°ltat√°st is, mely m√°r tartalmaz kieg√©sz√≠t√Ķ kock√°zatokat is.

Akkor, ha teljesen szem√©lyre szabottan k√≠v√°nja kialak√≠tani a term√©ket, van lehet√Ķs√©ge arra, hogy egyedi kock√°zati k√∂rt rakjon √∂ssze. Itt a kock√°zatokat teljesen szabadon √°ll√≠thatja √∂ssze, att√≥l f√ľgg√Ķen, hogy a Szerz√Ķd√Ķnek mi az ig√©nye.