ï»ż
A lakåsbiztosítåsokban a biztosítható vagyontårgyakat csoportokra osztva az alåbbi legfontosabb rendszerezéseket tudjuk alkalmazni.

FÔépĂŒlet, lakĂĄs, lakóépĂŒlet

A szilĂĄrd alapzattal rendelkezĂ” Ă©pĂŒlet mellett biztosĂ­thatĂłak az Ă©pĂŒlethez szilĂĄrdan rögzĂ­tett Ă©s hozzĂĄĂ©pĂ­tett elemek, berendezĂ©sek, beĂ©pĂ­tett szekrĂ©nyek, szerkezetileg beĂ©pĂ­tett ĂŒvegezĂ©s. A beĂ©pĂ­tett villamos hĂĄlĂłzat, gĂĄzszerelvĂ©nyek, vĂ­z, csapadĂ©k Ă©s szennyvĂ­z elvezetĂ” rendszerek, felvonĂłk, kaputelefonok, illetve az Ă©pĂŒlethez tartozĂł egyĂ©b Ă©pĂ­tmĂ©nyek, mint pĂ©ldĂĄul kerĂ­tĂ©s, jĂĄrda, gĂ©pkocsi bejĂĄrĂł, beĂĄllĂł.

MellĂ©kĂ©pĂŒlet

MellĂ©kĂ©pĂŒletnek nevezzĂŒnk minden olyan szilĂĄrd alapzattal rendelkezĂ” Ă©pĂ­tmĂ©nyt, mely vagy azonos , vagy kĂŒlön fedĂ©l alatt ĂĄll a fÔépĂŒlettel. A mellĂ©kĂ©pĂŒlet lehet akĂĄr kĂŒlön kockĂĄzatviselĂ©si helyen is, amikor pĂ©ldĂĄul egy kĂŒlön helyen lĂ©vĂ” garĂĄzsrĂłl beszĂ©lĂŒnk.

Általånos håztartåsi ingósågok

Ezek jellemzÔi, hogy rendeltetésszerûen a mindennapi hasznålat részét képezik. Lehetnek ezek a berendezési tårgyak, ruhåzat, hobbi és sporteszközök, növények és nem kiemelt egyedi értékû híradåstechnikai berendezések.
JellegĂ©t tekintve ĂĄltalĂĄnos ingĂłsĂĄgnak minĂ»sĂŒlhetnek az egyedi vagyontĂĄrgyak, antik tĂĄrgyak is, amennyiben azokat az adott helyen a mindennapi Ă©letben rendszeresen hasznĂĄljĂĄk (pĂ©ldĂĄul: antik egyedi asztal, amennyiben azt mondjuk Ă©tkezĂ”asztalnak hasznĂĄljĂĄk).

Kiemelt ingĂłsĂĄgok

Ide sorolunk olyan kĂ©pzĂ”mĂ»vĂ©szeti Ă©s egyedi alkotĂĄsokat, melyek nem sorozatgyĂĄrtĂĄssal kĂ©szĂŒlnek, egyedi Ă©rtĂ©ket kĂ©pviselnek, tovĂĄbbĂĄ azok hasznĂĄlatukat tekintve nem tartoznak a mindennapok hasznĂĄlati tĂĄrgyai közĂ©.
A kiemelt ingósågok közé tartoznak a Biztosító åltal nagy értékûnek nevezett, egyedi azonosítóval rendelkezÔ mûszaki, híradåstechnikai berendezések is. Ezek értéke våltozó, åltalånossågban a 200-250 ezer forint feletti berendezések sorolhatóak ide.

TovĂĄbbi biztosĂ­thatĂł vagyontĂĄrgyak