A lakásbiztosításokban a biztosítható vagyontárgyakat csoportokra osztva az alábbi legfontosabb rendszerezéseket tudjuk alkalmazni.

Fõépület, lakás, lakóépület

A szilárd alapzattal rendelkezõ épület mellett biztosíthatóak az épülethez szilárdan rögzített és hozzáépített elemek, berendezések, beépített szekrények, szerkezetileg beépített üvegezés. A beépített villamos hálózat, gázszerelvények, víz, csapadék és szennyvíz elvezetõ rendszerek, felvonók, kaputelefonok, illetve az épülethez tartozó egyéb építmények, mint például kerítés, járda, gépkocsi bejáró, beálló.

Melléképület

Melléképületnek nevezzünk minden olyan szilárd alapzattal rendelkezõ építményt, mely vagy azonos , vagy külön fedél alatt áll a fõépülettel. A melléképület lehet akár külön kockázatviselési helyen is, amikor például egy külön helyen lévõ garázsról beszélünk.

Általános háztartási ingóságok

Ezek jellemzõi, hogy rendeltetésszerûen a mindennapi használat részét képezik. Lehetnek ezek a berendezési tárgyak, ruházat, hobbi és sporteszközök, növények és nem kiemelt egyedi értékû híradástechnikai berendezések.
Jellegét tekintve általános ingóságnak minûsülhetnek az egyedi vagyontárgyak, antik tárgyak is, amennyiben azokat az adott helyen a mindennapi életben rendszeresen használják (például: antik egyedi asztal, amennyiben azt mondjuk étkezõasztalnak használják).

Kiemelt ingóságok

Ide sorolunk olyan képzõmûvészeti és egyedi alkotásokat, melyek nem sorozatgyártással készülnek, egyedi értéket képviselnek, továbbá azok használatukat tekintve nem tartoznak a mindennapok használati tárgyai közé.
A kiemelt ingóságok közé tartoznak a Biztosító által nagy értékûnek nevezett, egyedi azonosítóval rendelkezõ mûszaki, híradástechnikai berendezések is. Ezek értéke változó, általánosságban a 200-250 ezer forint feletti berendezések sorolhatóak ide.

További biztosítható vagyontárgyak