ÔĽŅ
A biztos√≠t√°si kock√°zatok pontos megismer√©se el√Ķtt tudni kell, hogy a biztos√≠t√°sban mit tekint√ľnk alapkock√°zatoknak. Biztos√≠t√°si √©rtelemben alapkock√°zat a t√Ľz-, a vill√°mcsap√°s-, a robban√°s- √©s a l√©gi j√°rm√Ľ √ľtk√∂z√©s kock√°zat (FLEXA kock√°zatok). Ez azonban csak egy nagyon elvi megk√∂zel√≠t√©s.

A gyakorlat ett√Ķl azonban jelent√Ķs m√©rt√©kben elt√©r az √úgyf√©l jav√°ra.

Mint arr√≥l m√°r eml√≠t√©s esett a lak√°sbiztos√≠t√°sok alap-, emelt szint√Ľ- √©s egyedi kock√°zati fel√©p√≠t√©s√Ľek lehetnek. Ezekben a felsorol√°sokban szerepl√Ķ alapkock√°zatok k√∂re nem azonos az elm√©leti alapkock√°zatokkal.

Jellemz√Ķen, b√°r Biztos√≠t√≥nk√©nt elt√©r√Ķen alapkock√°zatok, lehetnek:
 


Az emelt szint√Ľ kock√°zat a fentieken t√ļlmen√Ķen (a teljess√©g ig√©nye n√©lk√ľl) tartalmazhat b√Ķv√≠tett √ľvegbiztos√≠t√°si fedezetet, z√°r- √©s bankk√°rtya csere fedezetet.


Alapkock√°zatnak √©s emelt szint√Ľ kock√°zatnak is min√Ķs√ľlhetnek a be√©p√≠tett baleset-, betegs√©g-, csontt√∂r√©s, baleseti hal√°leset- √©s felel√Ķss√©gbiztos√≠t√°si kock√°zatok, azonban ezek k√°rt√©r√≠t√©si √∂sszege a csomagokt√≥l f√ľgg√Ķen elt√©r√Ķ nagys√°g√ļ.


Az egyedi kock√°zatok k√∂re nagyon sz√©les. √Āltal√°ban az√©rt ker√ľlnek kialak√≠t√°sra, mert az √úgyf√©l egyedi ig√©nnyel √°ll el√Ķ √©s ezt teljes√≠tve kell a k√≠v√°nt kock√°zatokat √∂ssze√°ll√≠tani.

Egy egyedi kock√°zati k√∂r kialak√≠t√°s√°n√°l azt lehet figyelembe venni, hogy mik azok az elemek, melyek legal√°bb ker√ľljenek bele a biztos√≠t√°sba. Ez azt jelenti, hogy a minim√°lis elemeken t√ļl m√°s kock√°zatok is bent lesznek, hiszen a Biztos√≠t√≥k egy lak√°sbiztos√≠t√°si konstrukci√≥n√°l t√∂meges √©rt√©kes√≠t√©sre nem alak√≠tanak ki teljesen egyedi kock√°zati felt√©teleket.