A biztosítási kockázatok pontos megismerése elõtt tudni kell, hogy a biztosításban mit tekintünk alapkockázatoknak. Biztosítási értelemben alapkockázat a tûz-, a villámcsapás-, a robbanás- és a légi jármû ütközés kockázat (FLEXA kockázatok). Ez azonban csak egy nagyon elvi megközelítés.

A gyakorlat ettõl azonban jelentõs mértékben eltér az Ügyfél javára.

Mint arról már említés esett a lakásbiztosítások alap-, emelt szintû- és egyedi kockázati felépítésûek lehetnek. Ezekben a felsorolásokban szereplõ alapkockázatok köre nem azonos az elméleti alapkockázatokkal.

Jellemzõen, bár Biztosítónként eltérõen alapkockázatok, lehetnek:
 


Az emelt szintû kockázat a fentieken túlmenõen (a teljesség igénye nélkül) tartalmazhat bõvített üvegbiztosítási fedezetet, zár- és bankkártya csere fedezetet.


Alapkockázatnak és emelt szintû kockázatnak is minõsülhetnek a beépített baleset-, betegség-, csonttörés, baleseti haláleset- és felelõsségbiztosítási kockázatok, azonban ezek kártérítési összege a csomagoktól függõen eltérõ nagyságú.


Az egyedi kockázatok köre nagyon széles. Általában azért kerülnek kialakításra, mert az Ügyfél egyedi igénnyel áll elõ és ezt teljesítve kell a kívánt kockázatokat összeállítani.

Egy egyedi kockázati kör kialakításánál azt lehet figyelembe venni, hogy mik azok az elemek, melyek legalább kerüljenek bele a biztosításba. Ez azt jelenti, hogy a minimális elemeken túl más kockázatok is bent lesznek, hiszen a Biztosítók egy lakásbiztosítási konstrukciónál tömeges értékesítésre nem alakítanak ki teljesen egyedi kockázati feltételeket.