A társasházbiztosítási termékek két féle módon köthetõek meg.

Abban az esetben, ha a társasház, lakásszövetkezet teljes vagyonát szeretné biztosítani, bele értve a tagok által birtokolt ingatlanrészeket is, akkor társasház egészére vonatkozó biztosításról beszélünk.
Ebben az esetben nem csak a közös tulajdonú helyiségek, hanem a társasház egésze, a lakások, mint ingatlanok is biztosítási védelem alatt fognak állni.

Akkor, ha a közösség, csak a külön tulajdont biztosítja, akkor a közös tulajdonra kötött biztosításról beszélünk.
Ilyen esetben a lakások nem, csak a ténylegesen közös tulajdonban lévõ vagyontárgyak biztosítottak.

A biztosítások, akár társasház egészére, akár külön tulajdonra vonatkoznak ingatlant és ingóságot egyaránt tartalmazhatnak.


Társasház egészére kötött biztosítás jellemzõi

Meghatározó szempont, hogy egy teljeskörû biztosítás esetében, az albetétekre (lakásokra) jutó díjrészlet jóval kedvezõbb, mintha önálló lakásbiztosításokkal rendelkeznének. Ez azt is jelenti, hogy egy optimális kombinációs lehetõség a magántulajdon és a közösségi tulajdon teljes védelmére.

Egy egész tulajdonra kötött biztosításnál azonban a lakások és a közös tulajdonban lévõ helyiségek azonos paraméterekkel vannak figyelembe véve, illetve csak az épületre és a közös ingóságokra vonatkozik.

Akkor, ha a lakástulajdonosok a saját különtulajdonban lévõ ingóságaikat is biztosítani szeretnék, akkor önálló, csak ingóságokat tartalmazó lakásbiztosítást kell kötniük (hiszen az épület a társasházbiztosítás által már biztosított).

Abban az esetben, ha egy-egy lakás állapota az adott társasházban, lakásszövetkezetben az átlagosnál jobb, vagy magasabb színvonalú egyedi eljárást kell alkalmazni.

A megoldás ebben az esetben, hogy az adott lakó az egyéni biztosítását, melyet az ingóságokra kötött kiegészíti azzal az értékkülönbözettel, mellyel a saját lakása az átlagoshoz képest magasabb értékû (úgynevezett rábiztosítás).

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha az átlagos, mondjuk 62 négyzetméteres lakások értéke a társasházban 11.160.000,- Ft, de az Õ lakása egy felújítás miatt 14.000.000,-0 Ft értékû, akkor az ingóságokra kötött biztosításában az ingatlan részben feltünet 14.000.000 - 11.160.000 = 2.840.000,- Ft értéket, mely által a lakás teljes értéken biztosított.