ÔĽŅ
A t√°rsash√°zbiztos√≠t√°si term√©kek k√©t f√©le m√≥don k√∂thet√Ķek meg.

Abban az esetben, ha a t√°rsash√°z, lak√°ssz√∂vetkezet teljes vagyon√°t szeretn√© biztos√≠tani, bele √©rtve a tagok √°ltal birtokolt ingatlanr√©szeket is, akkor t√°rsash√°z eg√©sz√©re vonatkoz√≥ biztos√≠t√°sr√≥l besz√©l√ľnk.
Ebben az esetben nem csak a k√∂z√∂s tulajdon√ļ helyis√©gek, hanem a t√°rsash√°z eg√©sze, a lak√°sok, mint ingatlanok is biztos√≠t√°si v√©delem alatt fognak √°llni.

Akkor, ha a k√∂z√∂ss√©g, csak a k√ľl√∂n tulajdont biztos√≠tja, akkor a k√∂z√∂s tulajdonra k√∂t√∂tt biztos√≠t√°sr√≥l besz√©l√ľnk.
Ilyen esetben a lak√°sok nem, csak a t√©nylegesen k√∂z√∂s tulajdonban l√©v√Ķ vagyont√°rgyak biztos√≠tottak.

A biztos√≠t√°sok, ak√°r t√°rsash√°z eg√©sz√©re, ak√°r k√ľl√∂n tulajdonra vonatkoznak ingatlant √©s ing√≥s√°got egyar√°nt tartalmazhatnak.


T√°rsash√°z eg√©sz√©re k√∂t√∂tt biztos√≠t√°s jellemz√Ķi

Meghat√°roz√≥ szempont, hogy egy teljesk√∂r√Ľ biztos√≠t√°s eset√©ben, az albet√©tekre (lak√°sokra) jut√≥ d√≠jr√©szlet j√≥val kedvez√Ķbb, mintha √∂n√°ll√≥ lak√°sbiztos√≠t√°sokkal rendelkezn√©nek. Ez azt is jelenti, hogy egy optim√°lis kombin√°ci√≥s lehet√Ķs√©g a mag√°ntulajdon √©s a k√∂z√∂ss√©gi tulajdon teljes v√©delm√©re.

Egy eg√©sz tulajdonra k√∂t√∂tt biztos√≠t√°sn√°l azonban a lak√°sok √©s a k√∂z√∂s tulajdonban l√©v√Ķ helyis√©gek azonos param√©terekkel vannak figyelembe v√©ve, illetve csak az √©p√ľletre √©s a k√∂z√∂s ing√≥s√°gokra vonatkozik.

Akkor, ha a lak√°stulajdonosok a saj√°t k√ľl√∂ntulajdonban l√©v√Ķ ing√≥s√°gaikat is biztos√≠tani szeretn√©k, akkor √∂n√°ll√≥, csak ing√≥s√°gokat tartalmaz√≥ lak√°sbiztos√≠t√°st kell k√∂tni√ľk (hiszen az √©p√ľlet a t√°rsash√°zbiztos√≠t√°s √°ltal m√°r biztos√≠tott).

Abban az esetben, ha egy-egy lak√°s √°llapota az adott t√°rsash√°zban, lak√°ssz√∂vetkezetben az √°tlagosn√°l jobb, vagy magasabb sz√≠nvonal√ļ egyedi elj√°r√°st kell alkalmazni.

A megold√°s ebben az esetben, hogy az adott lak√≥ az egy√©ni biztos√≠t√°s√°t, melyet az ing√≥s√°gokra k√∂t√∂tt kieg√©sz√≠ti azzal az √©rt√©kk√ľl√∂nb√∂zettel, mellyel a saj√°t lak√°sa az √°tlagoshoz k√©pest magasabb √©rt√©k√Ľ (√ļgynevezett r√°biztos√≠t√°s).

A gyakorlatban ez √ļgy n√©z ki, hogy ha az √°tlagos, mondjuk 62 n√©gyzetm√©teres lak√°sok √©rt√©ke a t√°rsash√°zban 11.160.000,- Ft, de az √ē lak√°sa egy fel√ļj√≠t√°s miatt 14.000.000,-0 Ft √©rt√©k√Ľ, akkor az ing√≥s√°gokra k√∂t√∂tt biztos√≠t√°s√°ban az ingatlan r√©szben felt√ľnet 14.000.000 - 11.160.000 = 2.840.000,- Ft √©rt√©ket, mely √°ltal a lak√°s teljes √©rt√©ken biztos√≠tott.