Legfontosabb kérdés, hogy mitõl nevezhetünk egy lakásbiztosítást úgynevezett egyszerûsített lakásbiztosításnak?

Az egyszerûsített biztosítás alatt nem arra kell gondolni, hogy a Biztosítók egy teljeskörû lakásbiztosítást záradékolnak, záradékokkal szûkítik le a téríthetõ kockázatok körét.
Ebben az esetben is egy tömegtermékrõl van szó, azonban a komplett biztosításhoz képest a szolgáltatások köre jelentõsen szûkül.

A biztosítás több standard csomagot tartalmaz ("doboz termék"), azok összetétele mindenkor fix. Bármilyen vagyontárgy kerül is bele a biztosításba, attól a biztosítási összegek megállapítása után a biztosító szolgáltatása az adott csomagra jellemzõ kockázatokra fog kiterjedni, csupán kevesebb lesz a biztosításban a biztosítási események száma.

Ez történhet úgy, hogy az ügyfél a biztosítás megkötése után egy elõre meghatározott kockázati kört fog kapni, vagyis a biztosítás a vagyontárgyakra úgy fog kiterjedni, hogy a vagyontárgyak védettek tûz, robbanás, villámcsapás, vihar, jégverés, stb. felelõsség kockázatokra. Választása a biztosítottnak ebben az esetben nincs, csupán annyi, hogy megköti-e, vagy sem a biztosítást. 

A biztosítások esetében elõre kialakított, vagy egyedi záradékok nem kerülnek alkalmazásra.