ÔĽŅ
Melyek a biztosítható vagyoncsoportok egy vállalati biztosítás esetén?

Biztos√≠tott vagyont√°rgynak min√Ķs√ľlnek a vagyoncsoportonk√©nt t√©nyleges √©rt√©kkel r√©szletezett olyan vagyont√°rgyak, melyek kiz√°r√≥lag a v√°llalkoz√°s tev√©kenys√©g√©vel vannak √∂sszef√ľgg√©sben.

Ezek a tulajdoni viszony alapj√°n lehetnek saj√°t-, vagy idegen vagyont√°rgyak, b√©rlem√©nyek, l√≠zingbe, vagy meg√Ķrz√©sre √°tvett vagyonok, illetve tov√°bbi feldolgoz√°sra √°tvett vagyont√°rgyak egyar√°nt.

A biztos√≠t√°si fedezetbe nem √∂n√°ll√≥an, hanem vagyoncsoportonk√©nt ker√ľlnek be. Amikor a t√©nyleges √©rt√©k√ľk meg√°llap√≠t√°sra ker√ľl, azokat figyelembe vehetj√ľk √ļj √©rt√©ken, val√≥s (forgalmi) √©rt√©ken, vagy ak√°r k√∂nyv szerinti √©rt√©ken is.

Jellemz√Ķ v√°llalkoz√°si vagyoncsoportok:

Azok az √©p√ľletek √©s √©p√≠tm√©nyek, melyek a talajhoz szil√°rdan k√∂t√Ķdnek, tov√°bb√° az emberek sz√°m√°ra a bel√©p√©st √©s a huzamosabb idej√Ľ bent tart√≥zkod√°st teszik lehet√Ķv√©.

A m√Ľszaki √©s egy√©b berendez√©sek, teh√°t az olyan termel√©si eszk√∂z√∂k, melyek k√∂zvetlen√ľl nem √©p√ľlnek be a termel√©s, illetve a szolg√°ltat√°sny√ļjt√°s sor√°n az el√Ķ√°ll√≠tott term√©kbe. Viszont t√∂bb cikluson kereszt√ľl szolg√°lj√°k a v√°llalkoz√°s m√Ľk√∂d√©s√©t √©s a beszerz√©s√ľk nem tov√°bb √©rt√©kes√≠t√©si c√©lb√≥l t√∂rt√©nik.

A k√©szletek a v√°llalkoz√°s rendelkez√©s√©re √°ll√≥, egy √©ven bel√ľl felhaszn√°l√°sra ker√ľl√Ķ mindazon eszk√∂z√∂ket jelentik, amelyeket a v√°llalkoz√°s a term√©k, illetve szolg√°ltat√°s sor√°n fel fog haszn√°lni, v√°ltozatlan form√°ban tov√°bb√©rt√©kes√≠t, vagy √©rt√©kes√≠tend√Ķ eszk√∂zk√©nt tartja azokat nyilv√°n.

Azok az egy√©b vagyont√°rgyak, melyek a v√°llalkoz√°s tev√©kenys√©g√©t nem felt√©tlen k√∂zvetlen√ľl, hanem k√∂zvetve szolg√°lj√°k.