ÔĽŅ
Mit √©rt√ľnk biztos√≠t√°si √∂sszeg alatt?
 
A biztos√≠t√°si √∂sszeg alatt a biztos√≠tand√≥ vagyont√°rgyak t√©nyleges √©rt√©k√©t √©rtj√ľk, f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy azt √ļj-, val√≥s-, vagy k√∂nyv szerinti √©rt√©ken biztos√≠tjuk.

Vagyoncsoportokt√≥l f√ľgg√Ķen azonban m√°s √©s m√°s form√°ban kell az √©rt√©keket meghat√°rozni.

Az √©p√ľletek, √©p√≠tm√©nyek, g√©pek, berendez√©sek eset√©ben a vagyon√©rt√©k meghat√°roz√°s tetsz√Ķleges lehet. Csak az a meghat√°roz√≥, hogy milyen √°llapot√ļ a vagyont√°rgy, hiszen egy √ļj √©rt√©k√Ľ vagyon eset√©ben az √ļj √©rt√©k, egy elhaszn√°l√≥dott eset√©ben viszont c√©lszer√Ľbb a val√≥s √©rt√©k meg√°llap√≠t√°sa.

Amennyiben a vagyont√°rgy egyedi, vagy m√°r nem beszerezhet√Ķ jelleggel b√≠r (p√©ld√°ul: nem gy√°rtj√°k m√°r), akkor a p√≥tl√°si √©rt√©k sor√°n egy vele azonos m√Ľszaki param√©terekkel rendelkez√Ķ vagyont√°rgyat kell alapul venni.

A k√©szletek, f√©lk√©sz-, vagy k√©szterm√©kek eset√©ben a viszony√≠t√°s a mindenkori cs√ļcs√©rt√©k, vagyis annak az √©rt√©knek a biztos√≠t√°sa, amennyi a vagyont√°rgy maximum √©rt√©ke lehet. Amiatt, hogy azok v√°ltoz√≥ nagys√°ga miatt mindig a legmagasabb √©rt√©k legyen v√©delem alatt, hiszen nem tudhat√≥, hogy a k√°resem√©ny mikor k√∂vetkezik be.

Készpénz vonatkozásában szintén a maximum értéket kell biztosítani.


A pontos biztos√≠t√°si, vagyoncsoportonk√©nti √©rt√©kek meg√°llap√≠t√°s√°nak a v√°llalkoz√°sok eset√©ben az√©rt van k√ľl√∂n√∂sen fontos szerepe, mert egy bek√∂vetkez√Ķ k√°r eset√©ben nagyon nagy vagyont is fenyegethet az alulbiztos√≠totts√°g. Ennek legnagyobb h√°tr√°nya az ar√°nylagos k√°rt√©r√≠t√©s.

Az ar√°nylagos k√°rt√©r√≠t√©s a gyakorlatban akkor fordul el√Ķ, ha kisebb √©rt√©ken ker√ľl felad√°sra a biztos√≠t√°sba adott √©rt√©k, mint amennyit val√≥j√°ban √©r (p√©ld√°ul egy 100.000.000 Ft  √©rt√©k√Ľ ingatlant 70.000.000 Ft-on biztos√≠tanak). Az ebb√Ķl ad√≥d√≥ k√∂vetkezm√©nyek m√°r eg√©szen kis k√°rok eset√©ben is jelent√Ķsek lehetnek.

Egy k√°r (p√©ld√°ul: 1.000.000 Ft) eset√©ben ugyanis a biztos√≠t√≥ a bek√∂vetkezett k√°rt olyan ar√°nyban fogja megt√©r√≠teni, ahogyan a feladott √©rt√©k ar√°nylik a t√©nyleges beker√ľl√©shez (jelen p√©lda eset√©ben minden k√°r 7/10 ar√°nyban fog megt√©r√ľlni). A p√©lda alapj√°n a v√°llalkoz√°s csak 700.000 Ft-ot fog kapni.