ÔĽŅ
Amit a felel√Ķss√©g jelleg√Ľ kock√°zatokr√≥l tudni kell!

A felel√Ķss√©gi kock√°zatok eset√©ben a vagyoni kock√°zatokt√≥l elt√©r√Ķen az a jellemz√Ķ, hogy a biztos√≠t√°s megk√∂t√©sekor a k√°rosult szem√©lye nem, csak a k√°rokoz√≥ szem√©lye az ismert. Minden ilyen esetben ugyanis az esetleges k√°resem√©nyt a biztos√≠tott fogja okozni, egy el√Ķre nem ismert harmadik szem√©ly sz√°m√°ra.

A k√°rosult r√©sz√©re kifizet√©sre ker√ľl√Ķ k√°rt√©r√≠t√©s egy helyt√°ll√°s lesz, amit a biztos√≠t√≥ a k√°rokoz√≥t mentes√≠tve, √≠gy helyette fog a k√°rosult r√©sz√©re kifizetni. A k√°rokoz√≥ arra k√∂t szerz√Ķd√©st a biztos√≠t√≥val, hogy amennyiben √Ķ k√°resem√©nyt okoz, abban az esetben a biztos√≠t√≥ egy el√Ķre meghat√°rozott √∂sszeg erej√©ig √°lljon helyt a nev√©ben.

A felel√Ķss√©gbiztos√≠t√°sok eset√©ben az alulbiztos√≠totts√°g fogalma nem √©rtelmezhet√Ķ, hiszen nem tudhat√≥ pontosan, hogy az okozott k√°r mekkora lesz. Igaz azt is meg kell eml√≠teni, hogy a k√°rokoz√≥ k√°rt√©r√≠t√©si k√∂telezetts√©ge az okozott k√°r nagys√°g√°ig terjed (elvileg korl√°tlan), m√≠g a biztos√≠t√≥ helyt√°ll√°sa csak a v√°llalt biztos√≠t√°si √∂sszegig terjed.

Jellemz√Ķ felel√Ķss√©gi kock√°zatok